Hebben powervrouwen minder seks in hun relatie of juist meer?

Gisteren kopte Eva Jinek em ook al even op tafel in haar aflevering met vrouwen aan tafel: er zou een verband zijn tussen het gelijkwaardig verdelen van huishoudelijke taken tussen partners en hun hoeveelheid seks.

In negatieve zin dan welteverstaan.

Maar de berichtgeving hierover was de laatste jaren tegenstrijdig….

Sommige onderzoeken toonden aan dat een relatie er gelukkiger en intiemer op wordt en andere studies weerspraken dit juist weer en beweerden dat een klassieke rolverdeling beter is voor de seks……..

Niks van waar, zegt vandaag ook NRC’s wetenschapsredacteur Ellen de Bruin.

Het begon met een stuk van The New York Times, getiteld Does a More Equal Marriage Mean Less Sex?

Daarin stond, kort samengevat, dat volgens een recente studie kwaliteiten die leiden tot een grotere emotionele genoegdoening, een negatieve impact hebben op het seksleven.

En vorige maand werd het opgepikt in Nederland. Volkskrant Magazine kopte: ‘Goed huwelijk, geen seks.

Daaronder: ‘Hoe gelijkwaardiger de relatie, des te slechter de seks’. Zo blijkt onomstotelijk uit onderzoek. Op de cover stond een slap hangende plumeau. (zie illustratie bovenaan)

Ook feministisch maandblad OPZIJ wijdde er deze maand haar coverstory aan met the first man en the first women van de USA op de omslag.

Het onderzoek waar deze conclusie op is gebaseerd, stond in februari vorig jaar in American Sociological Review, schrijft De Bruin.

De onderzoekers schrijven daarin dat ze gebruik maakten van oude gegevens, uit interviews uit 1992 en 1994, omdat dat de enige beschikbare dataset was met gegevens over zowel verdeling van huishoudelijk werk als seksuele frequentie.

Ze verdeelden huishoudelijk werk in een ‘mannelijke’ variant (rekeningen betalen, auto-onderhoud, autorijden) en een ‘vrouwelijke’ variant (koken, afwassen, schoonmaken, boodschappen doen, wassen, strijken). De resultaten: stellen waarvan de man meer ‘vrouwendingen’ deed, hadden minder vaak seks; stellen van wie de man meer ‘mannendingen’ deed hadden vaker seks.”

Lees verder in NRC

Lees ook:Succes vrouw knaagt aan zelfvertrouwen van haar man
Lees ook:Wielrenster Loren Rowney draait zaken om en knijpt official in de kont
Lees ook:Vrouwen liever meer salaris dan goedkopere kinderopvang
Lees ook:Vrouwen die voltijds werken zijn relaxter dan part-timers
Lees ook:Linda de Mol wordt 50: ‘So what?’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>