Vrouwen die voltijds werken zijn relaxter dan part-timers

Vrouwen die werken in deeltijd ervaren meer tijdsdruk dan wanneer ze een volletijds baan hebben omdat ze er dan vaak ook het hele huishouden nog bijnemen. Dat blijkt uit een studie van de VUB in opdracht van het Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, onder 5559 Belgen.

“We zouden verwachten dat dat een strategie is om werk en gezin te combineren”, aldus onderzoeker Theun Pieter van Tienoven uit op Studio Brussel. “We zien dat op het moment dat een vrouw deeltijds werkt en een man voltijds werkt en er jonge kinderen zijn, het gevoel van stress bij vrouwen omhoog gaat en bij mannen omlaag.”

Als een vrouw parttime werkt, lijkt het voor de man een soort van vrijbrief. “Wanneer de vrouw bewust die keuze maken, geeft het de man in het gezin een hele legitieme reden om te zeggen: dan blijf ik gewoon mijn traditionele rol vervullen en dan neem jij het huishoudelijke werk er maar bij.”

“Vrouwen hebben steeds vaker een betaalde baan”, vertelt ook adjunct-directeur Liesbet Stevens Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Mannen doen meer huishoudelijk werk en nemen ook zorgtaken op zich. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen lijkt in België soms al verworven te zijn. Maar uit ons onderzoek blijkt dat vrouwen nog steeds 1 uur en 20 minuten per dag méér besteden aan huishoudelijk werk en 15 minuten meer aan de kinderen. Bovendien zit er ook amper evolutie in. De resultaten van vandaag verschillen amper met die van vorige onderzoeken. De evolutie naar grotere gendergelijkheid is gestagneerd.”

Lees ook:De nieuwe man? Waar dan?
Lees ook:Mannen hebben graag een vrouw die in deeltijd werkt. Jammer toch?
Lees ook:Part-timers minder tevreden over carrière dan voltijds werkenden
Lees ook:Bewezen: vrouwen werken harder dan mannen
Lees ook:De mannen achter/voor/van de topvrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>