Eierstokken wakker schudden en zwanger worden na de menopauze

Ja, onze eierstokken rammelen wat af. Ben je eindelijk in de overgang en ‘van de leg af’ komen ze je eierstokken wakker maken, opdat je weer of voor het eerst kunt baren op je 60ste.

Geen ondenkbaar scenario, want Japanse onderzoekers melden de geboorte van een baby die met hun verbeterde vruchtbaarheidstechniek ter wereld kwam………..

De methode bestaat er o.a. uit 1 eierstok chirurgisch te verwijderen en in reepjes en blokjes te snijden, zo beschrijft de website EOSwetenschap.eu.

Sommige vrouwen komen namelijk vroegtijdig, voor hun 40ste of zelfs voor hun 35ste, in de menopauze. Ze lijden aan prematuur ovarieel falen (POF). 1% van alle vrouwen kampt ermee.

Wetenschappers van St. Marianna University School of Medicine van Stanford beschrijven deze week in PNAS een techniek die deze vrouwen alsnog zwanger kan maken.

Bij 27 vrouwen met POF namen ze 1 eierstok weg. Ze sneden die in reepjes, en daarna in fijne kubusjes van 1 mm of 2 mm. Uit muizenonderzoek was reeds gebleken dat daardoor bepaalde signaalstoffen worden geremd en groeihormoon weer wordt aangemaakt.

De blokjes werden 2 dagen met het eiwit Akt behandeld, dat voorlopercellen van eicellen stimuleert om uit te groeien tot een volwassen eicel. Elke vrouw heeft er duizenden van. Zolang die er nog zijn, kunnen zij in theorie nog tot voortplantingsmateriaal gestimuleerd worden.

Bij 13 proefpersonen waarbij een eierstok was weggehaald, bleken er nog voorlopercellen aanwezig. Zij kregen de stukjes eierstok die met het Akt-eiwit waren behandeld, teruggeplaatst. Daarna volgde nog een hormoonbehandeling om de groei en rijping van de eicellen verder te stimuleren.

Bij 5 vrouwen die daardoor ovulaties kregen, werden de rijpe eitjes weggehaald en via ivf bevrucht. 1 van hen, een 30-jarige, beviel recent van haar gezonde baby na 37 weken zwangerschap en nog een andere vrouw is momenteel zwanger.

Eierstokfragmentatie gun je natuurlijk elke vrouw tot pakembeet 45 jaar, die nog geen kinderen heeft. Maar ja, ik geloof dat ik er straks op m’n 60ste ook weer aan mag geloven.

De wetenschap schrijdt verder op vruchtbaarheidsgebied. Dat gaat weer heel wat ethische discussies opleveren. Wat dacht je van: ‘Wist jij al dat oma weer zwanger is?’ Haha.

Lees ook:Complete eierstok kan in de diepvries
Lees ook:‘Stokkie voor later’: alle vrouwen voortplantings-materiaal invriezen
Lees ook:‘Over 20 jaar blijven vrouwen vruchtbaar boven hun 50ste’
Lees ook:Een slimme (rijke) meid bevriest haar eitjes op tijd
Lees ook:Prof. Susan Patton: niks eerst carrière en dan pas kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>