Arts die dodelijke vrouwenbesnijdenis uitvoerde vrijgesproken

SayNoFGMVorige week liep er in Egyopte een rechtzaak over een jong meisje dat was overleden als gevolg van een ‘vrouwenbesnijdenis’.

Even was er de hoop dat het een voorbeeldproces zou worden en dat de afgrijselijke vaginale verminkingen strafbaar en verwerpelijk zouden worden bevonden.

Maar de rechter sprak de betrokken arts vrij.

Volgens Human Rights Watch bewijst deze zaak nogmaals dat de Egyptische overheid dringend de bestaande wetgeving moet afdwingen om een halt toe te roepen aan deze gruwelijke rite de passage………

Daarover bericht DeWereldMorgen.be.

Het ging om de zaak van de 13-jarig Sohair al-Bata’a, die vorig jaar overleed na een ingreep om haar uitwendige geslachtsdelen te verwijderen.

Dokter Raslan Fadl Halawa, die deze FGM uitvoerde, en vader Mohamed al-Bata’a werden vrijgesproken van doodslag.

Het openbare ministerie heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak, maar de zaak benadrukt volgens HRW het belang van een dringende en dwingende toepassing van het bestaande wettelijke verbod op vrouwenbesnijdenissen.

Niettemin wordt FGM hardnekkig uitgevoerd. 9 op de 10 Egyptische vrouwen heeft dit ondergaan.

“Dat komt omdat er een gebrek is aan vervolging en veroordeling”, zegt HRW-onderzoekster Rothna Begum. Sinds de wet op vrouwenbesnijdenis in 2008 door de Egyptische overheid werd aangepast, is het nog maar 1x tot een rechtszaak gekomen.

Sommige activisten meldden aan HRW dat het gebrek aan vervolgingen veroorzaakt wordt door de houding van sommige plaatselijke overheidsfunctionarissen. Zij beschouwen vrouwenbesnijdenis als een familiale aangelegenheid en niet als een strafbaar feit.

Als Egypte vrouwenbesnijdenis de wereld uit wil helpen, moet ze niet alleen religieuze leiders, artsen, leraren en de samenleving sensibiliseren maar ook steun bieden aan slachtoffers van besnijdenissen”, aldus onderzoekster Begum.

Het uitroeien van vrouwenbesnijdenis is een belangrijk aspect van verschillende VN-mensenrechtenverdragen. Zo hebben de VN-commissie voor de Rechten van het Kind en de Commissie voor het elimineren van discriminatie tegen vrouwen op 4 november 2014 nog een gemeenschappelijke aanbevelingsbrief gestuurd naar alle landen om vrouwenbesnijdenis definitief een halt toe te roepen.

Lees ook:13-jarige Egyptische sterft na ‘besnijdenis’ in kliniek
Lees ook:‘Preventie beste manier om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan’
Lees ook:Meer aandacht voor vrouwelijke jihad-ronselaars
Lees ook:Stop vandaag nog met vrouwen vaginaal te vermoorden
Lees ook:Egyptische vrouwen gaan mannen aanranden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>