De pijnlijke waarheid over vrouwenbesnijdenis (FGM)

Meisjes- of vrouwenbesnijdenis blijft een taboe. Er wordt niet over gepraat, er wordt geen informatie over gegeven en last but not least: het overvalt kleine meisjes die niet weten wat hen overkomt.

Dit pijnlijke geheim dragen miljoenen vrouwen met zich mee, samen met schaamte en het feit dat ze nooit meer kunnen genieten van seks…….

Al is er een klein lichtpuntje aan de horizon: vrouwen nemen af en toe voozichtig het heft in handen tegen deze genitale verminking. Ze weigeren hun dochters te laten besnijden en/of ondertekenen een petitie.

In veel Afrikaanse en enkele Aziatische en Midden-Oosten landen is de ingreep gangbaar. Naar schatting zijn 140 miljoen vrouwen besneden en jaarlijks komen er zo’n 2 à 3 miljoen bij. Ook in Europa gebeurt het, maar cijfers zijn niet voorhanden. Geschat wordt dat het om enkele duizenden vrouwen per land gaat. Mensen- en vrouwenrechtenorganisaties hebben zich in 2008 verenigd om genitale verminking proberen te beperken, voorlopig met weinig succes.

Er worden 4 vormen van FGM erkend, zo meldt Rosadoc op haar website.

* Clitoridectomie : wegsnijden van het kapje van de clitoris, met of zonder het verwijderen van delen van of de gehele clitoris

* Excisie: wegsnijden van de clitoris, met gedeeltelijke of volledige verwijdering van de binnenste schaamlippen; dit is de meest gebruikelijke vorm van verminking

* Infibulatie : volledig wegsnijden van de clitoris en schaamlippen, de 2 stompjes van de buitenste schaamlippen worden aan elkaar gehecht waarbij de vaginale opening tot een paar millimeter verkleind wordt

* Restcategorie: prikken, piercen of incisie van de clitoris en/of labia; uitrekken van de clitoris en/of labia; dichtschroeien van clitoris en omringende weefsels; wegschrapen van weefsel rond de vaginale opening (angurya cuts) of snijden in de vagina (gishiri cuts); inbrengen van bijtende substanties of kruiden in de vagina om bloedingen te veroorzaken of om de vagina te vernauwen.

Pijn is het voornaamste gevolg van deze verminkingen: pijn bij de ingreep zelf, maar ook in het dagelijkse leven: pijn bij het plassen, pijn bij het vrijen en pijn bij het bevallen. Ook ontstaan er vaak infecties, alweer met pijn of zelfs de dood tot gevolg. Psychologisch zijn deze besneden vrouwen ook getekend voor hun leven.

Lees ook:Dichtgenaaide roos als symbool van genitale verminkingen
Lees ook:Voor het eerst gevangenisstraffen voor uitvoeren FGM
Lees ook:Vagina hersteloperaties na verminking moeten uit eigen zak betaald
Lees ook:Chirurg die vaginale verminkingen herstelt, ziet het als emancipatie
Lees ook:Walter van Beirendonck onthult kunstwerk tegen vrouwenbesnijdenis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>