KIJKEN: Dr. Mukabe ‘repareert’ verkrachte en verminkte vrouwen

Hij werd meerdere keren genomineerd voor de Nobelprijs, overleefde een aanslag op zijn leven en zit nu om veiligheidsredenen opgesloten in zijn eigen ziekenhuis.

We hebben het over de Congolese arts Denis Mukwege. Hij zet zich in voor de vrouwen in zijn land, die massaal worden verkracht en verminkt door soldaten en rebellen………

Mukwege reist nu de wereld over om aandacht te vragen voor deze gruweldaden in Oost-Congo. Nederland vraagt hij niet alleen om financiële hulp, hij hoopt voornamelijk op diplomatieke steun.

Mukwege werd geboren op 1 maart 1955. Hij is een van de 9 kinderen van een priester en zijn vrouw. Hij studeerde medicijnen, maar bedacht zich na het zien van alle complicaties bij de geboorte van kinderen in Congo. Vrouwen hebben daar geen toegang tot de specialistische gezondheidszorg die ze nodig hebben bij geboortes.

Daarom reisde hij af naar Frankrijk om gynaecologie te studeren. Na zijn studie wilde hij graag een verloskundige kliniek oprichten, gesepcialiseerd in keizersnedes. Zijn eerste patiënte was echter geen zwangere vrouw, maar een meisje dat 500 meter verderop was verkracht en wiens bekken was gebroken. Dit was het startsein voor de verdere richting van Mukwege zijn carrière

Hij richt in 1999 het Panzi ziekenhuis op in Bukavu, waar hij zelf werkt en gespecialiseerd is in de behandeling van fysieke schade door groepsverkrachting en seksueel geweld door rebellen. Mukwege wordt gezien als de leidende expert in dit onderwerp. Hij heeft sinds de bloedige burgeroorlog in Congo van 1988 enkele duizenden vrouwen geholpen, oplopend tot wel tien operaties per dag tijdens zijn achttienurige werkdagen.

Congo is al jaren het podium van een burgeroorlog, religieuze oorlog, rebellen en een corrupt leger. Vooral het vrouwelijke deel van de bevolking moet het ontgelden. De afgelopen elf jaar werd bijna elk jaar het aantal verkrachte vrouwen verveelvoudigd. Het laatste officiële cijfer komt uit 2009, in dat jaar werden 5000 vrouwen verkracht.

Lees ook:Seksuele wreedheden als oorlogswapen in Congo: vrouwen slaan de handen ineen
Lees ook:Koerdische vrouwen hebben de wapens opgepakt tegen Syrische islamisten
Lees ook:De man die vrouwen repareert: indrukwekkend interview bij RTL Late Night
Lees ook:Vagina-herstel ziekenhuis in Congo dreigt geld Serious Request mis te lopen
Lees ook:Opnieuw 127 vrouwen wreed verkracht in Congo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>