Vagina-herstel ziekenhuis in Congo dreigt geld Serious Request mis te lopen

Het Congolose Panzi-ziekenhuis van Denis Mukwege dreigt door een belastingconflict een kwart miljoen mis te lopen.

De overheid heeft beslag laten leggen op de fondsen van het beroemde ziekenhuis, waar vagina-hersteloperaties gedaan worden van vrouwen die slachtoffer waren van oorlogsverkrachtingen en -verminkingen……

De Congolese overheid heeft beslag laten leggen op de fondsen van het Panzi-ziekenhuis van Denis Mukwege, dat €250.000,- via War Child zal ontvangen van het middels Serious Request ingezamelde geld.

War Child zegt dat het gedoneerde bedrag niet is overgemaakt aan het ziekenhuis. Dat gebeurt pas als er de garantie is dat het geld volledig ten goede komt aan slachtoffers van seksueel geweld. De hulporganisatie overlegt daar nu over met het ziekenhuis.

Denis Mukwege werd vanwege zijn werk vaak onderscheiden. Zo kreeg hij in oktober de Sacharovprijs, de mensenrechten-onderscheiding van het Europees Parlement. Eerder onderscheidden de Verenigde Naties en de Nederlandse Stichting Vluchteling hem al.

Dat de Congolese overheid hem tegenwerkt, komt doordat Mukwege wereldwijd aandacht vraagt voor de verkrachtingsproblemen in het land, zegt Tineke Ceelen van ‘Stichting Vluchteling’ in het NOS Nieuws. “Hij aarzelt niet om daarbij dadergroepen aan te wijzen. En één van de grootste groepen is het Congolese leger, dat de verantwoordelijkheid is van de overheid.”

Vanwege zijn uitgesproken standpunten is Mukwege vaak bedreigd en tegengewerkt. 2 jaar geleden ontsnapte hij aan een aanslag.

Medestanders van Mukwege zeggen dat het project als liefdadigheidsinstelling juist moet zijn vrijgesteld van belastingen. Zijn advocaat zegt dat geen enkel ander ziekenhuis in het land belasting hoeft te betalen.

De Congolese overheid wil niet reageren, omdat het een lopende zaak betreft.

Lees ook:Denis Mukwege vanavond in College Tour
Lees ook:KIJKEN: Dr. Mukabe ‘repareert’ verkrachte en verminkte vrouwen
Lees ook:Congolese gynaecoloog en vrouwenheld Mukwege wint Sacharov Prijs
Lees ook:De man die vrouwen repareert: indrukwekkend interview bij RTL Late Night
Lees ook:Seksuele wreedheden als oorlogswapen in Congo: vrouwen slaan de handen ineen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>