Internet moet het tij van seksueel geweld in Arabische landen keren

Circle of Hell was painted to raise awareness of sexual harassment and assault in Egypt. Photo: Melody Patry / Index on Censorship

In de nasleep van de protesten sinds 30 juni haalde Egypte opnieuw de wereldpers met verhalen van seksueel geweld tegen vrouwen in Caïro.

De groep Operation anti-Sexual Harassment meldde 186 gevallen van geweld in de buurt van Tahrirplein in een periode van 10 dagen.

In veel gevallen kon gelukkig ingegrepen worden door groepen vrijwilligers om de vrouwen uit de massa te halen, in enkele gevallen werden vrouwen verkracht met scherpe voorwerpen…….

Groepen vrijwilligers die actief zijn rond het plein om dergelijke aanvallen te voorkomen en af te breken, spreken van patronen die erop wijzen dat het om georganiseerde aanvallen gaat. Tegelijk is er ook spontane deelname aan seksueel geweld door aanwezige demonstranten.

Internet en sociale media in Arabische landen dienen nu als middel om seksuele intimidatie aan te pakken. Zo ontwikkelden 4 Egyptische vrouwen software waarmee, gratis en anoniem, melding kan worden gedaan…….

Daarover schreef politicoloog Monique Samuel afgelopen weekend in TROUW.

Één van de resultaten daarvan is Harassmap.org, een site die in 2010 online ging . Volgens de makers is de kaart inmiddels een effectief middel om allerlei soorten intimidatie tegen vrouwen in kaart te brengen.

Zo kan er melding worden gemaakt van ongewenste opmerkingen en blikken maar worden ook zaken als ongewenste aanrakingen of verkrachting op de kaart geregistreerd.

Het de bedoeling is dat vrijwilligers vervolgens de wijk in gaan om met bewoners het gesprek aan te gaan over deze misstanden.

Volgens de initiatiefnemers helpt de kaart een taboe te doorbreken en is seksueel geweld bespreekbaarder geworden in de media en zijn meerdere initiatieven ontstaan om het probleem aan te pakken.

Monique Samuel is christen en haar vader is Egyptisch. Bij Knevel en van de Brink zat ze afgelopen zomer regelmatig aan tafel om haar visie te geven op de ontwikkelingen.

Illustratie boven: Circle of Hell was painted to raise awareness of sexual harassment and assault in Egypt. Photo: Melody Patry / Index on Censorship

Lees ook:Burgemeester maakt excuses voor opmerking over lesbische geaardheid Monique Samuel
Lees ook:Vrouwelijke artsen in opleiding vaak seksueel geïntimideerd
Lees ook:Anky van Grunsven ontvangt Vrouw In De Media Award 2013
Lees ook:Helft Nederlandse vrouwen was slachtoffer seksueel of partnergeweld
Lees ook:Obama lanceert ‘It’s on us’ om verkrachtingsepidemie aan universiteiten te keren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>