Helft Nederlandse vrouwen was slachtoffer seksueel of partnergeweld

Eenderde van alle vrouwen in Europa was weleens het slachtoffer van lichamelijk of seksueel geweld. 5% van hen werd verkracht.

In Nederland ligt het percentage hoger dan het gemiddelde in Europa, namelijk 45%.

Een van de redenen daarvan kan zijn dat Nederlandse vrouwen assertiever zijn en vaker naar de politie gaan om dit geweld aan te geven…..

 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten onder 42.000 vrouwen tussen 18 en 74, afkomstig uit alle lidstaten van de EU.

20% is tegen haar zin betast of gekust, vaak door een collega of superieur op de werkplek.

De slachtoffers komen uit alle sociale lagen. Vaak schuilt het gevaar ook in eigen huis. 22% had te maken met lichamelijk of seksueel geweld van de eigen partner.

Veel slachtoffers schamen zich en stappen niet naar de politie. Geweld door vreemden wordt sneller aangegeven.

Ongeveer de helft van de ondervraagde vrouwen werd seksueel lastiggevallen. Het gaat dan om ongewenste toenaderingspogingen, ongepaste ‘grappen’ of ongevraagd toegestuurde naaktbeelden.

Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld mondiger en stappen sneller naar politie of autoriteiten, zo verklaren de onderzoekers de relatief hoger scores. “Godzijdank is er in Nederland nauwelijks meer een taboe om te zeggen: ‘ik wil niet lastig worden gevallen’,”aldus Friso Roscam Abbing van het agentschap.

Driekwart van de Nederlandse vrouwen is weleens slachtoffer geweest van seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen, omhelzingen of kussen. Ook dat ligt hoger dan het Europees gemiddelde van 55%. Nederlandse vrouwen worden ook bovengemiddeld lastiggevallen door een stalker.

“Het probleem zit niet in de cijfers, maar Nederland moet meer doen om geweld tegen vrouwen te voorkomen”, aldus Roscam Abbing. Hij wijst erop dat Nederland goed scoort als het gaat om de nazorg, de slachtofferhulp en de opvang.

Lees ook:10 extra Centra Seksueel Geweld erbij in Nederland
Lees ook:Rapport Corinne Dettmeijer: 1 op de 3 NL kinderen maakt seksueel geweld mee
Lees ook:Marith Rebel: ‘Rechercheurs denken te vaak dat jongeren liegen over seksueel geweld’
Lees ook:Buenaventura: (seksueel) geweld drijft vrouwen en mannen uiteen
Lees ook:Slachtoffers huiselijk en partnergeweld nu beschermd in de hele EU

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>