Japans onderzoek naar seksslavinnen in WOII verre van volledig

Schaamte&OnschuldEen Japans onderzoek naar het misbruik van vrouwen als seksslavinnen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog was onvolledig.

Dat heeft premier Shinzo Abe erkend in een schriftelijke verklaring aan het parlement. Het stuk lekte vandaag uit…….

Genoemd onderzoek werd verricht tussen 1991 en 1993. Nu zijn er stukken ontdekt van het Internationaal Militair Tribunaal voor het Verre Oosten uit de jaren 1946-1948.

Japanse soldaten geven daarin toe vrouwen onder bedreiging met geweld hebben gedwongen om als prostituees voor de troepen te werken. In een ander stuk erkent een Japanse luitenant dat hij hielp een bordeel op te zetten waar 5 Chinese vrouwen onder dwang gedurende 8 maanden hem en zijn soldaten ten dienste stonden.

Premier Abe gaf niet aan sinds wanneer de stukken bekend zijn, wel dat ze niet in het archief van het kabinet zaten.

In 1993 betuigde toenmalige premier Yohei Kono diepe spijt voor het leed veroorzaakt aan seksslavinnen door de Japanse troepen. De zaak trekt met name in Zuid-Korea en China nog steeds diepe sporen.

Abe, die eind 2012 aantrad, liet eerder weten dat hij van plan was Kono’s verklaring te nuanceren. In de afgelopen weken namen topambtenaren van de regering daar afstand van.

Abe stond op het standpunt dat er wel ‘troostmeisjes’ waren voor de Japanse troepen maar dat er geen sprake was van gedwongen prostitutie. Of de regering het onvolledige onderzoek uit 1991-1993 nu gaat herzien, is onduidelijk.

In Abe’s verklaring staat weliswaar dat het onderzoek diepgaand en eerlijk, maar hij stelt ook dat het kabinet openstaat voor aanpassingen als er geloofwaardige nieuwe feiten aan het licht komen.

De zaak werd weer aan het rollen gebracht door senator Tomoko Kami van de communistische partij. Hij deed vorige maand een eigen onderzoek en liet daarop weten dat het onderzoek uit 1991-1993 ‘ontoereikend’ was en de stukken die men destijds had geraadpleegd ‘niet compleet’ waren.

Ook in Nederland wonen nog van die ‘troostmeisjes’ uit destijds Nederlands Indië die daarvoor nooit gecompenseerd zijn. Kijk naar ‘Omdat wij mooi waren’.

Lees ook:Zuidkoreaanse ‘troostmeisjes’ voor USA-militairen eisen excuses
Lees ook:Japanse omroep-bobo maakt excuses voor foute opmerking troostmeisjes
Lees ook:Nederlandse troostmeisjes willen net als hun Koreaanse lotgenotes excuses
Lees ook:5 vrouwen in Japanse ministersploeg
Lees ook:Straf de Congolese massaverkrachters!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>