Straf de Congolese massaverkrachters!

Werk van de Belgische kunstenaar GAL

Soldaten uit het Congolese regeringsleger vergrepen zich eind 2012 aan ongeveer 130 vrouwen en meisjes in het oosten van het land.

Hoewel daarna enkele militairen werden opgepakt of op non-actief gesteld, leek van vervolging geen sprake te zijn in de ‘verkrachtingshoofdstad van de wereld’.

Dat moet anders……

Zo stelden de Britse en Amerikaanse ambassadeurs bij de Verenigde Naties dit weekend tijdens een bespreking met Congolese ministers.

“We hebben onze zorgen over het gebrek aan vooruitgang duidelijk gemaakt”, aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zondag tegen Reuters.

Volgens de Britse VN-ambassadeur Lyall Grant verzekerden de Congolese ministers hem dat de zaak niet onder het tapijt wordt geschoven. Het onderzoek zou vertraging hebben opgelopen, omdat de Congolese autoriteiten worstelen met het bemachtigen van getuigenverklaringen.

De massaverkrachtingen vonden plaats nadat de regeringstroepen vorig jaar uit de stad Goma waren verdreven door rebellen. De gedemoraliseerde troepen sloegen daarop aan het plunderen en verkrachten. Sommige slachtoffers van het seksueel geweld waren volgens de VN pas 6 jaar oud.

De VN reageerde destijds woedend op de misdragingen van de militairen, die bij Goma samenwerkten met VN-troepen. De volkerenorganisatie dreigde aanvankelijk de steun voor betrokken legereenheden in te trekken. Na de arrestatie van 12 Congolese officieren werd besloten om de samenwerking alsnog te laten doorgaan.

Illustratie: Werk van de Belgische kunstenaar GAL

Lees ook:Het Congolese leger heeft ineens 3 vrouwelijke generaals
Lees ook:VN en Congo: samen tegen verkrachtingen en verminkingen van vrouwen
Lees ook:UNICEF luidt noodklok over dodelijke verkrachtingen van zeer jonge meisjes in Congo
Lees ook:Hulpverleenster Julia Samuël samen met collega gegijzeld in Centraal Afrika
Lees ook:Minister Ploumen roept op tot beschermen Congolese vrouwen tegen verkrachtingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>