Iraanse mannen dragen hoofddoek uit solidariteit met vrouwen

Sinds de jaren ’80 is Iran (voorheen Perzië) weer geheel terug bij af. Dat is o.a. goed te zien aan de islamitische bedekte kleding van vrouwen (zie filmpje hieronder). Maar vele vrouwen gooien de sluier van zich af in onbewaakte ogenblikken en posten hun vrije en blije hoofd op sociale media.

De Iraanse mannen dragen nu ook hun steentje bij. Uit solidariteit doen ze ook een zogenaamde hidjab op. In het kader van een campagne tegen de hoofddoekverplichting scheren vrouwen hun haar af maar nu voegen zich dus ook mannen bij de strijd tegen de verplichting die door de religieuze politie wordt afgedwongen.

Door de staat gefinancierde affiches in het Iraanse straatbeeld stellen vrouwen die geen hoofddoek dragen voor als verwaand en oneerbaar. Vrouwen krijgen ook te horen dat wanneer ze geen hoofddoek dragen ze zich openstellen voor ongewenste intimiteiten van mannen.

Vrouwen protesteren in het hele land tegen de hoofddoekverplichting. Sommigen scheren zelfs hun haar af om toch in het openbaar te kunnen verschijnen.

Maar afgelopen week verscheen dus een aantal mannen op foto’s met een hoofddoek op, met naast zich hun vrouw met onbedekt hoofd. Daartoe riep de in New York verblijvende Iraanse activiste en journaliste Masih Alinejad op op. Zij voert onder #meninhijab de ‘My Stealthy Freedom’-campagne tegen de hoofddoekplicht.

Lees ook:Iraanse vrouwen tonen zich hoofddoekloos op Facebook
Lees ook:Iraanse vrouwen krijgen boete als ze blootshoofds in auto zitten
Lees ook:Iraanse vrouwen stiekem zonder Facedoek op Facebook
Lees ook:Iraanse vrouwen werpen hoofddoek af en maken ‘blote’ filmpjes
Lees ook:Zweedse vrouwen zetten uit solidariteit foto’s met hoofddoek op online

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>