Bedrijven mogen hoofddoek bij werkneemsters verbieden

Ik ben er altijd al een voorstander van geweest: je religie of je levensovertuiging is een privé-kwestie en neem je dus niet mee naar je werk. Je houd kruisjes aan kettingen, keppeltjes, maar ook sluiers thuis.

Vanaf heden mag bedrijf mag een werkneemster verbieden een hoofddoek te dragen. Als het verbod gebaseerd is op een bedrijfsreglement waarin staat dat zichtbare politieke of religieuze symbolen niet zijn toegestaan, kan het gerechtvaardigd zijn.

Dat heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie dinsdag geoordeeld. Een hoofddoekverbod is volgens haar legitiem als een werkgever religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit wil uitstralen.

De zaak was aangespannen door een moslima die als receptioniste werkte bij de Belgische onderneming G4S, die beveiligings- en receptiewerk uitvoert. Samira Achbita wilde na drie jaar in dienst te zijn geweest een hoofddoek gaan dragen en werd ontslagen.

Ondersteund door het Belgische antidiscriminatiecentrum eiste ze een schadevergoeding bij de Belgische rechter. Het Hof van Cassatie legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-Hof in Luxemburg. De rechters van het Hof volgen het advies van de advocaat-generaal in veel gevallen op.

Lees ook:Abercrombie & Fitch voor Hoge Raad omdat ze geen vrouw met hoofddoek laten werken
Lees ook:‘Hou je lusten in bedwang in plaats van ons haar te bedekken, stelletje gekken’
Lees ook:Puinhoop in AZC vanwege geen hoofddoek vrouw
Lees ook:Iraanse mannen dragen hoofddoek uit solidariteit met vrouwen
Lees ook:Moslima’s boos omdat hoofddoek af moet bij de tandarts

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bedrijven mogen hoofddoek bij werkneemsters verbieden

  1. Renzo

    bizar dat hierover moet worden gesproken. Immers: een petje op kantoor kan ook verboden worden. Nou dit is hetzelfde.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>