‘Vrouwen kunnen dienen in kerken, mits mannen het voortouw nemen’

U kunt zich er waarschijnlijk niets bij voorstellen, maar de Gereformeerde kerken Vrijgemaakt, zijn niet zo vrij bij interpreteren van hun ‘Heilige Schrift’.

Dus zoeken ze en spitten ze de Bijbel door om vrouwen in elk geval een plek te geven in hun vergadering der gelovigen………

‘De Bijbel laat ruimte voor vrouwelijke predikanten, ouderlingen en diakenen’, zegt dominee Paul Voorberg in een interview met het Nederlands Dagblad, de krant die met name gelezen wordt door mensen van deze kerkelijke gezindte.

De predikant uit Emmeloord leidt dit voorjaar de synode van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) die een lastige vraag moet beantwoorden: is het Bijbels en gereformeerd om ruimte te bieden aan een visie die de vrouw in het ambt aanvaard acht?

Zelf zegt Voorberg van mening te zijn veranderd. In 2005, toen de synode het man-vrouwvraagstuk agendeerde, stortte hij zich met collega’s op een studie die hem andere inzichten bracht.

“In het paradijs is de cultuuropdracht aan de man én de vrouw gegeven. Kan de prediking en de kerkregering dan zonder de vrouw als helpster? Daar zou de Bijbel dan wel heel sterke aanwijzigingen voor moeten geven.’

Voorberg kent de zwijgteksten uit 1 Timoteüs 2 en 1 Korintiërs 14. “Wat ik er wel lees, is dat de vrouw ondergeschikt is aan de man. Dus ik sluit vrouwen niet uit, maar vindt dat mannen het voortouw moeten blijven nemen. Het is geen kwestie van rangorde maar van volgorde.”

Illustratie: poster uit 1916 van Bond voor Vrouwen Kiesrecht. Bijna eeuw geleden! 

Lees ook:Vrijgemaakt Gereformeerden maken duidelijk dat vrouw in het ambt OK is
Lees ook:Gereformeerd theologe Almatine Leene wil lucht brengen in vrouwenstandpunt
Lees ook:Vrouw in het ambt kan nog niet in Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk Urk
Lees ook:Vrijgemaakt Gereformeerden laten vrouwen toe in ambt, maar de Paus zegt: ‘nóóit!’
Lees ook:Gereformeerden Kerken Vrijgemaakt verdeeld over ‘vrouw in het ambt’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>