Gereformeerd theologe Almatine Leene wil lucht brengen in vrouwenstandpunt

De discussie over de vrouw in het ambt binnen de (bevindelijk) gereformeerde kerken is een welles–nietesdiscussie geworden op grond van een paar Bijbelteksten.

Dat vindt theologe dr. Almatine Leene. Zij promoveerde in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch op een proefschrift dat de positie van de vrouw in de kerk theologisch belicht.

Zij wil lucht brengen in de volgens haar vaak te emotionele discussie door de mens als beeld van God centraal te zetten en daarbij allereerst te kijken naar de godsleer. Het gaat hierbij om de discussie over vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk, vergelijkbaar met het zogenaamde vrouwenstandpunt van de SGP………..

Zo meldt vandaag het Reformatorisch Dagblad, die een interview had met Almatine Leene.

De promovenda woont afwisselend in Nederland en Zuid-Afrika en is zelf afkomstig uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Ze ging uit roeping theologie studeren, maar besefte dat er in haar kerkverband geen ruimte was voor vrouwelijke predikanten.

Dat was voor haar aanleiding om een grondig onderzoek naar de positie van de vrouw in de kerk te beginnen, wat resulteerde in een proefschrift.

In de Bijbel kunnen volgens Leene echter geen definities van mannelijkheid of vrouwelijkheid worden gevonden.

“Vanuit het beeld van God als beeld van de Drie-eenheid is het niet mogelijk onderscheid te maken voor mannen en vrouwen tussen gelijkwaardigheid in wezen en ondergeschiktheid in rol of functie. Er is sprake van een dualistische vergelijking omdat de Heilige Geest geen rol speelt. Dit heeft in de geschiedenis ertoe geleid dat vrouwen van de ambten werden uitgesloten. Het is echter de Geest Die zorgt dat mannen en vrouwen beiden bedeeld zijn met gaven en zij die ten nutte kunnen maken in de gemeente.”

Ik zie dit als een moedige strijd van een gereformeerd vrijgemaakt opgevoede vrouw, die wordt heen en weer geslingerd tussen haar intelligentie en haar van thuis uit meegekregen geloof. Het zou makkelijker zijn als ze regelrecht naar bijvoorbeeld de PKN-kerk zou stappen, waar vrouwen al jaren op de preekstoel staan.

Almatine Leene kiest er duidelijk voor debat en eventueel verandering aan te zwengelen in haar eigen kring (van nog vele zwartgeklede mannenbroeders) en dat verdient zeker ons powervrouwen-respect.

Lees ook:Vrouw in het ambt kan nog niet in Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk Urk
Lees ook:Vrijgemaakt Gereformeerden maken duidelijk dat vrouw in het ambt OK is
Lees ook:Paus Franciscus vindt vrouwelijke priesters en abortus onbespreekbaar
Lees ook:Vrijgemaakt Gereformeerden laten vrouwen toe in ambt, maar de Paus zegt: ‘nóóit!’
Lees ook:Voorlopig moeten vrijgemaakt gereformeerde vrouwen nog zwijgen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gereformeerd theologe Almatine Leene wil lucht brengen in vrouwenstandpunt

  1. Margreet Batteau

    Even een kleine correctie: de gereformeerde kerken (vrijgemaakt)zijn niet te vergelijken met de ‘bevindelijke’ kerken. Het karakter van die kerken is duidelijk anders,ook al hebben we dezelfde belijdenissen. Dit naar aanleiding van je opmerking “zwart geklede mannenbroeders”. Die vind je niet in vrijgemaakte kerken, plus dat daar ook vrouwenstandpunt van de SGP niet aangehangen wordt. Vrouwen hebben er allerlei soorten van functies,ook als voorzitter van commissies ed of als scriba. Het ambt van ouderling en predikant is voorbehouden aan mannelijke leden van de kerk. Er wordt gediscussieerd over hoe de Bijbel in deze te interpreteren. Almatine heeft een originele invalshoek!

      /  
  2. Mieke Vos

    Geen mannelijke of vrouwelijke definities?… ik ben zelf geen kerklid en kerkganger (van bijv. de gereformeerde kerk vrijgemaakt) maar ik weet wel iets van de Bijbel via mijn oude school. De Bijbel staat meer dan vol met dergelijke definities,ergens in het Nieuwe Testament bijv. staat een stuk over het huwelijk, 1 deel over de man en het andere over de vrouw. En ik meen ook dat bijv. veel het woord mannenbroeders of zoiets terug komt en ook vrouw en vrouwen. Ik dan ben wel geen expert maar deze theologe volgens mij ook niet. Maakt mij verder niet uit

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>