GGD helpt slachtoffers van vrouwenbesnijdenis

muslim-woman-fgm-editedVrouwen die in hun jeugd besneden zijn, kunnen daar nog jaren de psychische en lichamelijke gevolgen van ondervinden.

In Den Bosch en Tilburg heeft de GGD sinds begin dit jaar speciale spreekuren voor deze vrouwen, die vooral uit de Somalische en Ethiopische gemeenschap komen…..

Daarover bericht Omroep Brabant.

Vrouwenbesnijdenis, de internationale term is FGM, is een rite de passage die nog veel voorkomt binnen de Somalische, en Ethiopische gemeenschappen.

Daarbij worden de schaamlippen en/of de clitoris weggesneden. Dat gebeurt vaak al bij meisjes van tussen de 4 en 12 jaar oud.

Het aantal gevallen van vrouwenbesnijdenis in Nederland is de afgelopen jaren sterk teruggedrongen. Dat komt onder meer door de zware straf die er op is gezet. De dader kan tot maximaal 12 jaar cel krijgen. Bovendien dreigt uithuisplaatsing van het meisje als duidelijk wordt dat ze recent besneden is.

Toch bewijst onderzoek dat vrouwenbesnijdenis nog steeds niet helemaal uitgebannen is. Het komt nog steeds voor dat meisjes die in Nederland wonen, besneden worden. Vooral meisjes die op familiebezoek gaan in het buitenland lopen gevaar.

Het project van de GGD richt zich vooral op vrouwen die al besneden zijn en daar nu de lichamelijke of psychische gevolgen van ondervinden. De Somalische medewerkster Nafisa Nur Osman voert gesprekken met de vrouwen.

Ondertussen blijft de GGD ook actief om nieuwe gevallen van besnijdenis te voorkomen.

Lees ook:Besneden vrouwen komen er hier pas achter dat FGM de crux is van hun klachten
Lees ook:Stop vandaag nog met vrouwen vaginaal te vermoorden
Lees ook:KIJKEN: vagina-reconstructie voor ‘besneden’ vrouwen
Lees ook:Vaginale verminkingen zijn voorlopig de wereld nog niet uit
Lees ook:Huisartsen moeten vrouwen-besnijdenissen beter herkennen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>