Vaginale verminkingen zijn voorlopig de wereld nog niet uit

Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes besneden. Het is lastig om FGM, een rite de passage met levenslange gevolgen, definitief te stoppen.

Mensenrechtenorganisaties willen vrouwenbesnijdenis in 2030 de wereld uit hebben. “Dat gaat niet lukken. Denk niet in jaren, maar in generaties…”

Aldus mensenrechten-juriste Annemarie Middelburg, die morgen aan de Universiteit van Tilburg op dit onderwerp promoveert.

Voor haar onderzoek ging ze o.a. naar Senegal, waar FGM bij wet verboden is, maar het toch onverminderd doorgaat. Dat komt omdat de overheid beperkte invloed heeft. De religieuze leider in het dorp heeft meer invloed en een ‘besneden vrouw’ is de sociale norm.

Een niet-besneden vrouw wordt als onrein gezien, vertelt Middelburg vandaag in het Nederlands Dagblad. “Je kunt niet trouwen, eten wat je kookt wordt niet gegeten, kleren die je wast worden niet gedragen.” Zelfs tegenstanders laten hun dochters besnijden, omdat ze niet willen dat die in een sociaal isolement terechtkomen.

Ondanks dit alles is Middelburg toch hoopvol. Vrouwenbesnijdenis gaat verdwijnen, maar niet zo snel als gewenst.

 

Lees ook:In Senegal vinden moeders het cruciaal om hun dochters te besnijden
Lees ook:Angela Merkel noemt val Berlijnse Muur mooiste moment uit haar leven
Lees ook:Erna v/d Berg over journalistiek in de vorige eeuw
Lees ook:‘Vagina-piercing = vrouwen-besnijdenis’
Lees ook:Abigail Disney belicht nou eens geen sprookjeswereld.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>