Vaticaan en Islam liggen dwars bij UN Vrouwenrechten

Pink_Smoke_Vatican_thumbVorige week vrijdag was het Internationale Vrouwendag. Dat deze nog steeds broodnodig is blijkt uit het verloop van de 57ste Commission on the Status of Women (CSW) die deze week in New York plaatsvindt.

Het WO=MEN Dutch Gender Platform is er bij en stelt dat we een stap terug in de tijd lijken te PinkMosquezetten………

WO=MEN doet deze uitspraak nadat eerder een samenwerkingsverband ontstond tussen het Vaticaan en een gelegenheidscoalitie van islamitische landen, waaronder Iran, Egypte en Syrië.

Zij stellen dat geweld tegen vrouwen door hun partners niet altijd strafbaar moet zijn. Volgens deze partijen is het in sommige gevallen ingegeven door culturele of religieuze tradities en dan gelden er andere regels.

De VN-vrouwentop in New York staat dit jaar in het teken van uitbanning van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dat er bij de VN een stevige conservatieve tegenwind waait is niet nieuw.

Wel nieuw is de coalitie van het Vaticaan en islamitische landen onder het mom van religieuze vrijheid . Verontrustend is bovendien dat Indonesië en het relatief progressieve Bangladesh samen lijken te werken met de eerdergenoemde coalitie om de vooruitgang op het gebied van vrouwenrechten zoveel mogelijk te blokkeren.

Elisabeth van der Steenhoven, directeur van WO=MEN, zegt hierover: “De rol van deze gelegenheidscoalitie is onaanvaardbaar. Bovendien representeert het Vaticaan niet de stem van vele katholieken in de wereld. Veel katholieken accepteren niet langer dat seksueel en huiselijk geweld door het Vaticaan wordt doodgezwegen. Zo ook in de Arabische regio. Ik ben in Egypte en Libië geweest waar ik met eigen ogen heb gezien dat gelovige vrouwen zich steeds meer distantiëren van hun regeringen. Zij vertegenwoordigen niet de stem van de Arabische vrouw.”

Deze week zal WO=MEN medewerker Joni van de Sand samen met vrouwen uit alle continenten de onderhandeling proberen te beïnvloeden door aan landenvertegenwoordigers uit te leggen hoe belangrijk het is dat eerder gemaakte afspraken voor vrouwenrechten niet worden teruggedraaid, net zoals Minister Jet Bussemaker bepleitte eerder deze week tijdens haar speech bij de CSW.

Lees ook:Feminisme in een ‘besneden islamcultuur’ bezien door Hafid Bouazza
Lees ook:Egypte: leuk voor vakantie, maar ramp voor vrouwen die er wonen!
Lees ook:Wees vandaag solidair met de Egyptische vrouwen en doe een Thunderclap!
Lees ook:Zelfs in een niqab word je in Egypte nog verkracht en het is je eigen schuld!
Lees ook:Seksuele intimidatie wordt voor het eerst strafbaar in Egypte

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaticaan en Islam liggen dwars bij UN Vrouwenrechten

  1. Alzukar

    In het Vaticaan en daarbuiten stikt het van de reli-fascisten die de klok honderd jaar willen terugdraaien. Zie bijvoorbeeld Hans Küng of,
    om dichter bij huis te blijven, Antoine Bodar die er in o.a. krantenartikelen blijk van gaf dat de Nederlandse vrouwen een voorbeeld zouden moeten nemen aan hun gesluierde moslimzusters. Er is tussen het Vaticaan en de islaam nog wel méér aan de hand, deze gelegenheidscoalitie verbaast mij niets.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>