Rare Iraniërs bespotten outfit van D66′ster Marietje Schaake

MarietjeSchaakenIranDe Nederlandse europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft het Iraanse parlement tot woede gedreven met een door haarzelf samengestelde islamitische outfit.

Ze droeg afgelopen weekeinde een ensemble bestaande uit een zwarte legging, een rechte jas met een rits van voren en een blauwe gedrapeerde hoofddoek, op haar blonde haar.

Heel normaal in de straten van Teheran, weet ondergetekende uit eigen ervaring. ‘Extreem rare kleding’, oordeelde de Iraanse website Nasim-online.

Nadat de foto’s van het bezoek op zaterdag waren uitgelekt, zette hardline parlementslid Mahdi Kouchakzadeh direct een foto van Schaake op zijn Instagram. In de begeleidende tekst stond dat haar outfit de islam te schande maakte. Haar creatie was niets minder dan een ‘ridiculisering van humanistische en islamitische waarden’, schreef hij.

Conservatieve media deden er een schepje bovenop. De krant Haft-e sobh plaatste maandag een foto van het bezoek op de voorpagina, met Schaake in kleur en de andere delegatieleden in zwart-wit. ‘Problemen veroorzaakt door Nederlandse vrouw’, stond erboven.

Zelf was Schaake, die al vaker in Iran was, te spreken over haar outfit. “Ik had mijn inspiratie op de Iraanse straat opgedaan, daar zie je vrouwen werkelijk met de meest creatieve versies van hoofddoek en jas lopen.”

De Iraanse parlementariërs verdenken haar nu van opzet en zeggen dat de delegatie de Iraanse gastvrijheid heeft misbruikt om Europese normen en waarden te promoten.

Maar Schaake wijst erop dat er bij ieder bezoek van buitenlandse staatshoofden problemen zijn. Toen de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop met een hoedje in plaats van hoofddoek de straat op ging, waren de parlementariërs ook boos.

Lees ook:Iraanse vrouwen tonen zich hoofddoekloos op Facebook
Lees ook:Iraanse vrouwen stiekem zonder Facedoek op Facebook
Lees ook:FEMEN: ‘Welkom Rohani, beul van de vrijheid!’
Lees ook:Iran krijgt voor het eerst een vrouwelijke ambassadeur
Lees ook:Iraanse mannen dragen hoofddoek uit solidariteit met vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>