Sekswerkers gaan in de illegaliteit na sluiting hoerenbootjes Utrecht

ZandpadUtrecht

Deze week werden met veel tam tam de laatste zogenaamde ‘hoerenbootjes’ aan het utrechtse Zandpad gesloten op last van burgemeester Aleid Wolfsen. Er was sprake van vrouwenhandel.

‘Maar gemeenten die ramen in rosse buurten sluiten, hebben er niet of nauwelijks zicht op waar de prostituees naartoe gaan……”

Aldus Piet Bruinooge, lid van de Task Force Mensenhandel en burgemeester van Alkmaar.

Hij sloot in maart van dit jaar 70 van de 140 ramen in zijn gemeente.

Zodra vrouwen niet meer zichtbaar zijn voor politie en hulpverleners is er een risico dat zij in de illegaliteit verdwijnen of slachtoffer worden van uitbuiting of mensenhandel.

Hulpverleners, exploitanten en deskundigen op het gebied van vrouwenhandel bevestigen dat beeld.

Ook bij de vrouwen van het Zandpad in Utrecht is het de vraag waar zij nu naartoe gaan. Burgemeester Wolfsen zegt dat vrouwen van boten die al eerder werden gesloten in andere steden aan het werk zijn. Ook zou uit monitoring van de politie blijken dat een groot deel is teruggekeerd naar het land van herkomst.

Bruinooge schetst een ander beeld. Volgens hem hebben gemeenten helemaal geen overzicht meer na het sluiten van prostitutieramen.

Om vrouwenhandel te voorkomen wil Bruinooge dat er een registratieplicht voor prostituees komt. Een landelijke registratie werd onlangs afgekeurd door de Eerste Kamer, maar de burgemeester wil nu een registratieplicht op gemeentelijk niveau. Na de zomer wil hij praten met andere gemeenten met raamprostitutie.

In Utrecht bestaat al zo’n registratiesysteem, maar toch werd daar onlangs mensenhandel geconstateerd. Wolfsen sloot daardoor alle ramen in zijn stad, maar het is niet de bedoeling dat de raamprostitutie helemaal verdwijnt, zegt de gemeente Utrecht.

De gemeente overlegt nu met Gooiland Beveiliging uit Eemnes over de exploitatie van 38 ramen aan het Zandpad. Volgens deskundigen helpt Utrecht prostituees het best door ze te ondersteunen met de oprichting van een coöperatie, waarin de vrouwen het heft in eigen hand nemen. Hoe lang het duurt voordat zo’n coöperatie van de grond komt, is volgens de gemeente nog onduidelijk.

Foto bovenaan: Marnix Schmidt

Lees ook:Deining over sekswerkers op Utrechtse ‘hoerenboten’
Lees ook:Prostituee wil Zandpad Utrecht zelf gaan exploiteren
Lees ook:Eerste coöperatie van zelfstandige prostituees: MACHA’s te Utrecht
Lees ook:Gruwelijke verhalen over martelen en verkrachten van vrouwen op de Utrechtse ‘hoerenbootjes’
Lees ook:Makelaar onttrekt zich aan verantwoordelijk voor vrouwenhandel in zijn panden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>