Deining over sekswerkers op Utrechtse ‘hoerenboten’

RchelCroweEen paar weken gelden gelastten B&W Utrecht dat een zestal ramen van de Utrechtse hoerenboten gesloten diende te worden, op verdenking van vrouwenhandel.

Inmiddels is er van de betreffende vrouwen taal noch teken meer gehoord.

De Utrechtse fractie van D66 is bezorgd over de verdwijning van deze vrouwen van het zogenaamde Zandpad……

Gevreesd wordt dat zij nog verder in het illegale circuit terecht zijn gekomen. Vandaag vroeg D66-raadslid Rachel Crowe de burgemeester daarom met steun van de voltallige gemeenteraad om opheldering.

Op last van de politie werden 24 werkruimtes op 6 boten gesloten. Als gevolg daarvan verloren 48 prostituees hun werkplek. 6 van hen zijn nu onvindbaar voor hulpverleners.

Crowe: “Een daadkrachtige aanpak van mensenhandel is belangrijk, maar deze vrouwen mogen niet aan hun lot worden over gelaten. Zeker niet als zij slachtoffer van mensenhandel blijken te zijn.”

Het gemeenteraadslid vroeg burgemeester Wolfsen naar de begeleiding die aan de vrouwen gegeven is nadat zij op straat kwamen te staan. Ook vroeg ze hoe de burgemeester de verdwenen vrouwen terug probeert te vinden en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. “Het mag niet zo zijn dat deze kwetsbare
vrouwen door optreden van de politie in het illegale circuit worden gedreven. Zij verdienen juist goede begeleiding.”

De burgemeester verzekerde echter dat alle betrokken vrouwen legaal in Nederland verblijven. Ook gaf hij aan dat er goede begeleiding en nazorg wordt verleend. Hij kon echter niet uitsluiten dat enkele van deze vrouwen in het illegale circuit zijn verdwenen.

Wolfsen maakte vorige week bekend dat hij morgen opnieuw 18 werkplekken op het Zandpad laat sluiten. Dit betekent dat weer 36 prostituees hun werkplek kwijt zijn.

Vandaag heeft Wolfsen een petitie in ontvangst genomen van prostituees die op het Zandpad werken. Dat meldt RTV Utrecht.

Zij protesteren hiermee tegen de sluiting van opnieuw 6 boten. De petitie is door 2 prostituees aangeboden en door 120 ondertekend.

Wolfsen zegt begrip te hebben voor de situatie van de vrouwen maar hij blijft bij zijn standpunt. Hij gelooft ook niet dat de vrouwen door de sluiting van de boten in de illegale prostitutie terecht komen. Er zijn alternatieven zoals raamprostitutie bij een andere exploitant of andere vormen van legale prostitutie in Utrecht of andere gemeenten.

Ook zijn alle vrouwen van tevoren ingelicht over de sluiting en is er extra hulpverlening ingezet om met zoveel mogelijk prostituees contact te leggen.

Lees ook:Sekswerkers gaan in de illegaliteit na sluiting hoerenbootjes Utrecht
Lees ook:Gruwelijke verhalen over martelen en verkrachten van vrouwen op de Utrechtse ‘hoerenbootjes’
Lees ook:Prostituee wil Zandpad Utrecht zelf gaan exploiteren
Lees ook:Eerste coöperatie van zelfstandige prostituees: MACHA’s te Utrecht
Lees ook:‘Een prostituee die haar eigen baas is, is het beste’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>