Moeders van Srebrenica verliezen zaak tegen Nederland

fotoausstellung_niederlandeDe ‘Moeders van Srebrenica’ hebben de zaak verloren die zij hadden aangespannen tegen Nederland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het rechtscollege bevestigde wat Nederlandse rechters ook al tot in hoogste instantie hadden beslist: de Verenigde Naties genieten immuniteit………

Die onschendbaarheid van de volkerenorganisatie heeft een legitiem en proportioneel doel, aldus het arrest.

De Nederlandse blauwhelmen die de genocide na de val van Srebrenica in 1995 niet konden voorkomen, waren met een mandaat van de Verenigde Naties in de Bosnische moslimenclave gestationeerd.

De organisatie ‘Moeders van Srebrenica’ zet zich in voor de nabestaanden van de volkenmoord. Volgens hen brengt de immuniteit van de VN een schending met zich mee van het recht op toegang tot een rechter. Nederland en Dutchbat zouden zo aan hun verantwoordelijkheid kunnen ontsnappen.

Volgens het hof leidt een zware schending van de mensenrechten, zoals na de val van Srebrenica is gebeurd, er niet automatisch toe dat een civiele schadeclaim voorrang heeft boven de volkenrechtelijke immuniteit van de VN.

Het hof voelt zich niet geroepen om de zin van deze bepaling in het VN-Handvest te interpreteren.

Illustratie: In Nationaal Monument Kamp Vught is gedurende de maand juli een foto-expositie ‘De vrouwen van Srebrenica’ te zien van de Duitse journalist Sead Husic (1974).

Lees ook:Zaak ‘De Moeders van Srebrenica’ vandaag weer begonnen in Den Haag
Lees ook:Na DIANE 35-pil ligt nu ook de NUVARING onder vuur
Lees ook:Prinses Mabel leidt VN-debat kindhuwelijken
Lees ook:UNICEF bepleit wereldwijd verbod op huwelijken onder de 18 jaar
Lees ook:VN: religie, cultuur en traditie mogen nooit excuus zijn voor geweld tegen vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>