Zaak ‘De Moeders van Srebrenica’ vandaag weer begonnen in Den Haag

MoedersVanSrebrenicaZeker 3 maanden heeft de rechter nodig om te beoordelen of de Staat (mede)verantwoordelijk is voor de dood van zeker 8000 mannen na de val van de moslim-enclave Srebrenica.

Op 16 juli wordt er uitspraak gedaan, al is die datum nog uiterst onzeker…..

Dat bleek vandaag in de rechtbank in Den Haag.

De uitspraak zou namelijk kort na de Nationale Srebrenica Herdenking vallen en dat ligt gevoelig.

Bovendien kon de rechter maar moeilijk inschatten hoeveel tijd zij daadwerkelijk nodig zou hebben om tot een oordeel te komen in de zaak, die is aangespannen door de Moeders van Srebrenica.

Zij stelden vandaag dat de Staat VN-mandaten had overruled en de Nederlandse militairen had opgedragen vooral geen risico te nemen. Het primaire doel was zelf veilig wegkomen, ten koste van de bevolking.

Mede daarom zouden de 150 soldaten hebben meegeholpen aan deportatie van de bevolking en oorlogsmisdaden niet hebben gemeld.

Daarentegen zeggen de advocaten van de Staat dat de Nederlanders niet anders konden dan meehelpen aan de evacuatie van de vluchtelingen na de val van de enclave.

Die evacuatie werd gestart en geleid door Servische troepen. De Nederlanders hadden een genocide niet kunnen voorzien. Bovendien hadden de soldaten te luisteren naar de Verenigde Naties en niet naar de Nederlandse regering. Die heeft dan ook geen enkele verantwoordelijkheid, aldus de Staat.

Vorig jaar juni verloren ‘De Moeders’ ook al bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij bevestigde wat Nederlandse rechters ook al tot in hoogste instantie hadden beslist: de Verenigde Naties genieten immuniteit.

Lees ook:Moeders van Srebrenica verliezen zaak tegen Nederland
Lees ook:Irene Hemelaar vrouwenvertegenwoordigster VN 2015
Lees ook:UNICEF luidt noodklok over dodelijke verkrachtingen van zeer jonge meisjes in Congo
Lees ook:Moedersterfte bijna gehalveerd in afgelopen 25 jaar
Lees ook:Belangrijker rol voor vrouwen in processen van de Arabische Wereld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>