Jorge Videla netjes overleden in Argentinië. ‘Dwaze oma’s’ zoeken nog steeds 500 baby’s

MadresPlazoDelMayoJorge Videla is gisteren in een ziekenhuisbed van de gevangenis in Buenos Aires op 87-jarige leeftijd overleden.

De Ikon zond in maart de documentaire ‘De dwaze oma’s van Argentinië’ uit over hun jarenlange strijd van om baby’s op te sporen die tijdens het bewind van de oud-dictator in gevangenschap zijn geboren en ontvoerd.

Dat meldt NRC.

Onder het bewind van Videla werden duizenden politieke tegenstanders ontvoerd en vermoord. Onder hen waren zwangere vrouwen die in gevangenschap zijn bevallen, waarna ze werden geëxecuteerd.

‘De Dwaze Moeders’, een actiegroep van de moeders van verdwenen gevangenen, schat dat er onder de militaire junta 500 baby’s zijn verdwenen. Deze baby’s werden via illegale weg geadopteerd door vrienden van het regime.

Videla werd vorig jaar in de zomer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 jaar voor betrokkenheid bij dit systematisch stelen van baby’s van gevangenen.

Het proces was het resultaat van een jarenlange strijd van de ‘dwaze oma’s’ van de Plazo de Mayo om de 500 kinderen op te sporen die destijds in gevangenschap zijn geboren en ontvoerd.

In de documentaire ‘De dwaze oma’s van Argentinië’ vertellen ze hun verhaal.

Lees ook:Moeder der dwaze moeders overleden
Lees ook:Cubaanse ‘Damas de Blanco’ worden ernstig belaagd
Lees ook:Argentijnse ‘Dwaze Oma’s’ ontdekken gestolen baby in Nederland
Lees ook:Finse moeders krijgen €100.000,- als ze een kind baren
Lees ook:Mogen kinderen van ‘foute ouders’ ook meedoen aan de 4 mei-herdenking?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>