Record aantal vrouwen (9) in nieuwe Italiaanse kabinet

Cécile KyengeDe Italiaanse informateur Enrico Letta heeft president Giorgio Napolitano zaterdag laten weten dat hij zijn kabinet rond heeft.

Letta streefde naar een verjongde ministersploeg met veel vrouwen. Hij zei zaterdag dat hij het recordaantal vrouwen van 9 in zijn kabinet heeft.

Voor het eerst kent het Italiaanse kabinet ook een zwarte minister……….

Cécile Kyenge van Integratie wordt, is daarnaast ook nog vrouw en ‘pas’ 49. Kyenge is zelf een schoolvoorbeeld van geslaagde integratie.

Afkomstig uit de Democratische Republiek Congo werkt zij al jaren als arts in Italië, is getrouwd en moeder van 2 dochters van 17 en 19. Ze woont al jaren in de Emilia, een regio waar links traditioneel sterk is, en zet zich namens de Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken in voor de rechten van mensen van buitenlandse komaf.

Angelino Alfano, de secretaris van de centrumrechtse PDL van ex-premier Silvio Berlusconi, wordt vice-premier en krijgt Binnenlandse Zaken.
De voormalige directeur van de Bank van Italië, Fabrizio Saccomanni, wordt minister van Economische Zaken en oud-eurocommissaris Emma Bonino krijgt Buitenlandse Zaken.

Het nieuwe kabinet gaat zwaar leunen op de grootste partijen van de twee grootste politieke blokken, Letta’s centrumlinkse PD en de centrumrechtse PDL van Berlusconi.

De president vroeg de christendemocraat Letta eerder deze week een regering te vormen, nadat diens partijgenoot Pier Luigi Bersani hierin niet was geslaagd. Bersani had in februari de verkiezingen gewonnen, maar trok zich terug, nadat hij hierin niet was geslaagd.

Letta’s kabinet wordt vandaag ingezworen. Naar verwachting vraagt hij maandag en dinsdag het vertrouwen aan Kamer en Senaat. De 46-jarige Letta wordt de op een na jongste premier uit de geschiedenis van de Italiaanse republiek.

Lees ook:Italiaanse minister van Afrikaanse afkomst moet van collega vernemen dat ze een orang oetang is
Lees ook:Nieuw Italiaans kabinet bestaat voor helft uit vrouwen
Lees ook:Italiaanse minister Cécile Kyenge : ‘Ik ben niet gekleurd, ik ben zwart’
Lees ook:FEMEN-vrouwen topless de straat op: ‘Basta Berlusconi’
Lees ook:Italiaanse kamervoorzitster wordt dagelijks met de dood bedreigd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>