Kansen stijgen op 1ste vrouwelijke president in macho-land Italië

bonino_emmaHet zou waarachtig een oase zijn voor Italie: een vrouw als president. Het land had nog nimmer een vrouwelijk staatshoofd of een vrouwelijke premier.

Maar de kansen op dat eerste lijken momenteel toe te nemen……..

.laura-boldriniDit bleek gisteren uit een enquête van persbureau ANSA in de wandelgangen van Kamer en Senaat, een week voor de eerste stemronde.

De hoogste ogen gooit oud-eurocommissaris Emma Bonino (bovenste afbeelding), een vertegenwoordigster van de Radicale Partij met haar eigen lijst.

Voor de politiek activiste is al een steunbeweging op gang gekomen op sociale media, ook al wordt het staatshoofd niet door het volk gekozen, maar door het parlement. Eveneens genoemd in de wandelgangen van de kamers wordt Anna Finocchiaro, de fractievoorzitter van de centrumlinkse Democratische Partij (PD) in de Senaat.

Er zijn ook parlementariërs die Laura Boldrini (onderste afbeelding) zien zitten als eerste vrouwelijke president. Zij is nieuw in de politiek en schopte het na de parlementsverkiezingen in februari meteen tot voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden.

Zij maakte veel indruk met haar aanvaardingsspeech, waarin zij geweld tegen vrouwen aan de kaak stelde. Zij hekelde ‘de vernedering van vrouwen die geweld ondergaan dat zich verkleedt als liefde’.

Tot de mannelijke kandidaten die in de wandelgangen worden genoemd, behoren de ex-premiers Romano Prodi, Massimo D’Alema en Giuliano Amato.

In de meer dan 150 jaar sinds de eenwording van Italië in 1861 zijn de staatshoofden altijd mannen geweest: achtereenvolgens de koningen Victor Emanuel II, Umberto I, Victor Emanuel III en Umberto II en de presidenten De Nicola, Einaudi, Gronchi, Segni, Saragat, Leone, Pertini, Cossiga, Scalfaro, Ciampi en Napolitano. Ook heeft Italië nog nooit een vrouwelijke premier gehad.

Lees ook:Maak vandaag gebruik van je (stem)rechten
Lees ook:Annemarie Jorritsma wil senator worden
Lees ook:Eerste Kamer-voorzitster wil andere Prinsjesdag
Lees ook:Gemiddeld Eerste Kamer-lid: grijze, randstedelijke, goedopgeleide man
Lees ook:Steeds meer Christen Unie-vrouwen aan de macht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>