Carolijn Visser wint Bob de Uyl Prijs met ‘Argentijnse avonden’

argentijnse-avonden-carolijn-visAuteur Carolijn Visser heeft gisteren voor haar boek ‘Argentijnse avonden’ de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt gekregen.

Deze jaarlijkse onderscheiding is een prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar……..

Er is een bedrag van €7500,- euro aan de prijs verbonden, laat de VPRO weten.

Carolijn Visser won de prijs voor haar verhaal over het leven van Rinus van Mastrigt en zijn dochters.

Rinus vertrok in 1937 naar Batavia om werk te zoeken. Geld voor de overtocht had hij niet, dus hij ging op de fiets. Zijn twee dochters werden daar geboren, maar al snel na de oorlog besloot Rinus het geluk in Argentinië te zoeken.

De jury bestond naast voorzitter Job Cohen uit VPRO-hoofdredacteur Karen de Bok, schrijver Christine Otten, schrijver Pauline Slot en journalist Laura Starink. Zij nomineerden ook ‘Reizen zonder John’ van Geert Mak, ‘Grand Central Belge : een voetreis door een verdwijnend land’ van Pascal Verbeken, ‘Afrikaners : een volk op drift’ van Fred de Vries, ‘Wij zijn Arabieren : portret van ondoordringbaar Syrië’ van Maarten Zeegers en ‘Mozaïek van de revolutie : een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten’ van Monique Samuel.

In De Brakke Grond werd gistermiddag ook de allereerste VPRO Bagagedrager uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijs, een stipendium voor jonge reisschrijvers, werd in het leven geroepen om het 10-jarig bestaan van de Bob den Uyl Prijs te vieren.

Ruim 250 mensen dienden een plan in voor een reis die ze graag zouden maken. Uit alle inzendingen selecteerde de jury onder voorzitterschap van Jelle Brandt Corstius 5 kandidaten. Zij mochten hun voorstel komen toelichten.

Winnaar werd Elfie Tromp (1985) die €2500,- ontving om een reis naar Boedapest te maken.

Ze schrijft daar vervolgens een reisverhaal over dat in de VPRO Gids zal worden gepubliceerd en krijgt de kans bij uitgeverij Fosfor een e-book te publiceren.

Lees ook:Genomineerden Kenau Hasselaar Prijs bekend
Lees ook:Argentijnse auteur wint grootste kinderboekenprijs op aard
Lees ook:Katelijne de Vuyst en Katrien Vandenberghe ontvangen Europese Literatuurprijs voor vertaling ‘Limonov’
Lees ook:Thrillerschrijfster Mel Wallis de Vries wint Prijs Jonge Jury
Lees ook:Lieve Joris wint VPRO’s Bob den Uyl Prijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>