Filmfestival Londen: het jaar van de sterke vrouw

SuffragetteHet BFI London Film Festival opende deze week met ‘Suffragette’, waardoor het door de organisatoren als snel het label kreeg ‘The Year of the Strong Woman’.

Naast deze openingsfilm met meryl Streep in de rol van oer-feministe Emmeline Pankhurst zouden nog meer events worden gehouden rond gelijkheid m/v in films en series, o.a. een symposium geleid door Geena Davis.

Dat meldt Filmtotaal.nl.

Davis richtte het Institute on Gender in Media op. ”In een wereld dat half bewoond wordt door vrouwen, sturen we in de 21e eeuw een boodschap dat vrouwen en meisjes minder waarde hebben dan mannen en jongens,”, sprak ze op het symposium.

“In familiefilms heb je meestal 3 mannelijke personages per vrouwelijke rol met tekst. Onderzoek laat ook zien dat als vrouwelijke personages er wel zijn, ze vaak stereotypes zijn of erg worden geseksualiseerd.”

Dat geldt ook voor rollen van vrouwen en meisjes in animatiefilms. Daar dragen ze immers te weinig kleding en hebben een wespentaille. “Hoe kan je daar zelfs wervelkolom in krijgen,” zei ze daarover. Verder vindt ze de manier waarop vrouwelijke functies worden neergezet in films niet OK. “In het echt hebben vrouwen 21% van alle politieke posities ter wereld, maar in een studie kwam naar voren dat van de 127 politieke personages maar 12 door vrouwen werden vervuld.”

Door naar series te kijken, krijgen meiden het gevoel met elk uur kijken steeds minder opties te hebben voor hun carrière, terwijl mannelijke kijkers met het uur meer seksist worden.

Davis’ instituut kaart deze bevindingen direct aan bij de makers van films en series en zodoende zijn al heel wat projecten aangepast.

Lees ook:Geena Davis onderzoekt samen met VN de rol van de vrouw in speelfilms en series
Lees ook:Geena Davis lanceert filmfestival voor vrouwen e.v.a.
Lees ook:HOLLYWOOD: mannen krijgen dialogen, vrouwen gaan naakt
Lees ook:De rol die vrouwen in films spelen, beïnvloedt de toekomst van jonge meisjes
Lees ook:Veel vrouwen in een film zorgen voor hogere opbrengsten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>