Veel vrouwen in een film zorgen voor hogere opbrengsten

Een ruime aanwezigheid van vrouwenrollen in films, levert de producenten meer op, terwijl de kosten van deze rolprenten lager liggen. Dat blijkt uit onderzoek van website FiveThirtyEight van 1615 films die uitkwamen tussen 1990 en 2013, waarover KNACK.be bericht.

Een film met prominente vrouwenrollen maakt $1,17 winst per dollar van het budget, tegenover de andere films die $1,06 winst maken per dollar. De kosten slinken ook zienderogen bij vrouwvriendelijke films. De gemiddelde uitgaven liggen op 31,7 miljoen dollar, tegenover 48,4 miljoen dollar voor de kosten van een door mannen gedomineerde film. Een verschil 35%.

Helaas heeft dit ook te maken met het overwegend lagere loon dat vrouwen ontvangen voor hetzelfde werk als hun mannelijke tegenhangers. Een eerdere studie toonde aan dat slechts 15% van de hoofdrollen en 29% van de bijrollen in grote films vertolkt worden door vrouwen. Ze doen dus duidelijk iets fout in Hollywood.

De films werden onderworpen aan de bechdeltest om de gendergelijkheid na te gaan. Voorwaarden om die proeve door te komen zijn: minstens 2 bij naam genoemde vrouwelijke personages, dialoog met elkaar hebben en dat gesprek mag niet over mannen gaan.

Slechts 53% van de films slaagde voor deze test. Enkele voorbeelden: ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ heeft minder dan 2 vrouwelijke personages die bij naam genoemd worden, dus slaagt de film niet voor de test. ‘The Avengers’ heeft dan wel meer vrouwelijke personages, maar zij hebben op geen enkel moment een gesprek met elkaar. Gezakt dus.

Bij de test moet wel een kanttekening gemaakt worden. ‘Gravity’, bijvoorbeeld, slaagde niet voor de test omdat er maar 1 vrouwelijk personage in voorkomt, maar Sandra Bullock draagt bijna de volledige film in haar eentje.

Lees ook:HOLLYWOOD: mannen krijgen dialogen, vrouwen gaan naakt
Lees ook:De Bechdeltest meet hoe seksistisch een bioscoopfilm is
Lees ook:Film ‘The Hunger Games II’ vestigt vrouwelijk record
Lees ook:EU wordt rijk van dwangarbeid en prostitutie
Lees ook:Salariskloof van Hollywood is exorbitant

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>