Vrouwen en mannen staan nog steeds verschillend op krantenfoto’s

Germany Merkel EUMannen als geslaagde carrièretijgers in maatpak, vrouwen thuis, luchtig gekleed, mooi te wezen.

Dat is de uitkomst van een onderzoek van sociologe Niraï Melis naar de beeldvorming van mannen en vrouwen in kranten…..

Daarover bericht TROUW dit weekend.

De onderzoekster, gespecialiseerd in het onderwerp emancipatie, vergeleek honderden foto’s uit diverse Nederlandse kranten en ontdekte grote verschillen in de manier waarop mannen en vrouwen staan afgebeeld.

Zo worden mannen veel vaker in een werkomgeving of in de publieke ruimte vastgelegd dan vrouwen (70% tegen 7%). Vrouwen verschijnen juist veel vaker (53%) in de privésfeer voor de lens dan mannen (9%).

Mnnen en vrouwen worden ook ánders in beeld gebracht. “Vrouwen staan vrijwel altijd lachend of met een sexy blik op foto’s, terwijl mannen allerlei verschillende emoties tonen”, aldus een passage uit de resultaten van het onderzoek, dat Melis deed voor Stichting Burger Onderzoek in samenwerking met mediaplatform VIDM (Vrouwen In De Media).

Ze ontdekten tevens dat vrouwen op foto’s in kranten vaak niet actief spreken, maar luisteren en op veel meer mannen- dan vrouwenfoto’s lijkt het of de fotograaf is uitgenodigd in plaats van dat die het initiatief nam. Het gaat dan om foto’s waarop mannen, vaak in pak, aan het werk zijn. Ze telden 140 mannenfoto’s van zo’n situatie tegen slechts 15 vrouwenfoto’s.

Voorts staan er weinig niet-blanke mensen op de foto en staan vrouwen dubbel zo vaak met een of meerdere blote lichaamsdelen in de krant. Mannen zijn veel vaker zichtbaar in de media dan vrouwen. 65% van de onderzochte foto’s is man, 35% vrouw.

Lees ook:Meer VVD dan PvdA in de media en meer mannen dan vrouwen
Lees ook:Vrouwen die zichtbaar zijn in de media, hebben te vaak een te hoog Sylvie Meis – gehalte
Lees ook:Meters krant tonen aan dat mannen media domineren
Lees ook:Vivienne Vogel deed als eerste onderzoek naar NL vrouwen met tbs
Lees ook:Geena Davis onderzoekt samen met VN de rol van de vrouw in speelfilms en series

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>