Nelleke Noordervliet in de tweede aflevering van ‘Zomergasten’

nellekeHoewel gemaakt met andere middelen, is zo’n avond ‘Zomergasten’ eigenlijk hetzelfde als een boek schrijven: je ontwikkelt eerst je thema’s, dan bedenk je scènes erbij, je moet iets voorbereiden, maar tijdens het maken moet je dat weer loslaten.

Anders wordt het een invuloefening. Ik denk dat schrijvers zeer geschikt zijn voor een programma als ‘Zomergasten’, omdat ze gewend zijn om na te denken over de wereld, de liefde, het leven, en om dat ook uit te dragen. Niet alleen in boeken, maar ook in lezingen en interviews.

Wat dat betreft is het schrijversvak wel veranderd: het is nu meer een uitvoerende kunst. Ik vind overigens niet dat mijn autobiografie voorop moet staan op zo’n avond. Wel mijn manier van kijken naar de wereld………….

Aldus schrijfster Nelleke Noordervliet in NRC Handelsblad van vorige maand.

Zij is na Hans Teeuwen vanavond de tweede gast die presentator Wilfried de Jong in zijn seizoen (het 26ste) ‘Zomergasten zal ontvangen.

Nelleke heeft een avond samengesteld over verwende kinderen, moord en doodslag bij de oude Grieken, sterke vrouwen en vergeefse revoluties.

Met fragmenten uit o.a. de documentaire ‘Hold me tight, let me go’, ‘Theatre du soleil’ met de voorstelling ‘Les Atrides’ en een interview met politiek denker ‘Hannah Arendt’.

Nelleke’s keuzefilm is het Franse ‘F’ uit 1969 van Costa-Gavras. Met: Yves Montand, Irene Papas, Jean-Louis Trintignant e.a.

Tijdens een betoging tegen het oprukkende fascisme en de kernbewapening wordt een linkse politicus gedood. Zogenaamd per toeval, maar de onderzoekende rechter bemerkt al snel dat er meer aan de hand is. De regering ontkent natuurlijk alles en tracht de zaak in de doofpot te stoppen. Onder de bevolking is grote beroering ontstaan, en op muren in de steden is veelvuldig de letter Z gekalkt. Het staat voor Zei; hij leeft. De film volgt vervolgens de speurtocht van de onderzoeksrechter naar de waarheid.

‘Zomergasten’, 20.20 uur, bij de VPRO op NED2
Keuzefilm: ‘Z’, 23.25 uur, bij de VPRO op NED2

Lees ook:Tijd voor een vrouw in ZOMERGASTEN: Saskia Noort
Lees ook:Simone van Saarloos vanavond jongste ‘Zomergast’ ooit
Lees ook:Annejet v/d Zijl’s avond in ‘Zomergasten’: de kracht van verhalen vertellen
Lees ook:Auteur Saskia Noort en ‘Wiskundemeisje’ Ionica Smeets in Zomergasten 2014
Lees ook:WOUTER BOS: politiek correct, ingestudeerd, afhoudend en….. geen vrouw te bekennen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>