DWDD bewijst dat meer intelligente vrouwen op TV een verademing zijn

Het aantal vrouwelijke gasten in talkshows en actualiteitenrubrieken van de Publieke Omroep is ondermaats.

Daarom nodigde ‘De Wereld Draait Door’ gisteravond 3 vrouwen aan tafel…….

NPO-bestuurder Shula Rijxman, advocate Mirjam de Blécourt en ABN Amro-bestuurder Annemieke Roobeek, lieten hun licht schijnen over dit vrouwenonderwerp.

Op Twitter werd, zowel door mannen als vrouwen, vooral opgeroepen tot minder vrouwen op tv of in ieder geval andere vrouwen.

De vrouwen waren niet uitgenodigd om vanuit hun expertise te spreken over een actueel onderwerp in hun vakgebied, maar om als vertegenwoordiger van de Nederlandse vrouw een lans te breken voor meer vrouwelijke gasten in de media.

Het is, zoals Annemieke Roobeek perfect formuleerde: er zijn veel meer vrouwen die professioneel hun werk doen, maar niet zichtbaar genoeg zijn.

Ik durf mij als voormalig televisiemaakster en als vrouw in deze discussie te storten. Het klopt dat redacties maar al te snel de (digitale) kaartenbak opentrekken en onder de B van banken dan die man van de vorige keer aantreffen.

Ik had zo’n Roobeek graag gehoord tijdens het SNS-debâcle. Hetzelfde geldt voor advocate Mirjam de Blécourt: zij kan als geen ander toelichten alles wat met werken en recht te maken heeft toelichten. In 2011 en 2012 werd zij uitgeroepen tot notabene ‘Best in Labour and Employment’ bij de European Woman in Business Law Awards.

Helaas: op Twitter was de kritiek niet van de lucht. Mannen én vrouwen kraakten het optreden af. En dat is ~daar ben ik zeker van~ de schuld van vrouwen. (Niet intelligente) vrouwen beoordelen elkaar op hun uiterlijk en niet mannen. Ja natuurlijk: zij zullen als ze kunnen seksistische opmerkingen plaatsen, maar het voorzetje wordt duidelijk gedaan door de tweetende ladies.

Ook powervrouwen zijn en blijven vrouwen en hoe anders dan de feministes uit de jaren ’70 zien zij er ook nog heel erg goed uit. Een van de twitteraars (een man) presteerde het om te spreken over menopauzale vrouwen. Alsof we daar bij de penopauzale Pauwen, Wittemannen en van Nieuwkerken ooit aan denken.

Ik pleit niet voor een vrouwenquotum aan de talkshowtafels, maar wel voor minder gemakzucht bij de radio- en televisieredacties. Bedenk als je advocaat Moszkowicz of sportjournalist Mart Smeets uitnodigt, dat het voor de afwisseling heerlijk is om bijvoorbeeld Ines Wezki en Barbara Barend te zien en te horen.

Niet alle getweet was negatief. Er waren ook vrouwen die de discussie wel begrepen. En wellicht dat het toch tijd wordt om het slecht uitgevoerde ‘The View’ in Nederland (2009) eens stevig en goed uit te voeren. Ik ben geen voorstanders van een hengstenbal (Voetbal met rokende heren) versus kippenhokken. Dat hebben we al.

Maar meer evenwicht is hard nodig. Want pas dan zal inderdaad, zoals Jan Mulder becommentarieerde, niet meer gekeken worden naar het gegeven of de desko M of V is.

Lees ook:Vrouwen praten in vergadering 75% minder dan mannen
Lees ook:Vrouwen zien inkomsten kelderen zodra ze moeder zijn
Lees ook:Maak van uw bijeenkomst geen hengstenbal!
Lees ook:Aangerand in Seattle, nu de hele wereld rond
Lees ook:Fatwa over vrouwen en mannendijen bespot in Saoedi Arabië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>