Vrouwen praten in vergadering 75% minder dan mannen

Vaak wordt beweerd dat vrouwen meer woorden gebruiken dan mannen. Dat is al eerder ontkracht door onderzoek en het wordt nog sterker.

In een gemengd gezelschap spreken vrouwen zelfs aanmerkelijk minder.

Dat blijkt uit een studie van de Brigham Young University, dat gepubliceerd werd in American Political Science Review.

In een gezelschap met mannen én vrouwen is de tijd die vrouwen aan het woord zijn gemiddeld 75% korter dan de tijd die mannen vullen.

Onderzoekers Christopher F. Karpowitz & Tali Mendelberg lieten gemengde groepen praten over hoe ze het beste geld dat ze verdienden door een gemeenschappelijke opdracht zouden kunnen verdelen onder elkaar. In het totaal observeerden de onderzoekers 94 groepen van minstens 5 personen.

Uit die waarnemingen blijkt dus dat vrouwen driekwart minder lang aan het woord zijn dan mannen. Vrouwen worden minder gezien als invloedrijk in een groep ~helaas zien ze dat zelf ook zo~ en ze voelen zich minder gehoord.

Bijzonder is dat deze ongelijkheid verdwijnt onder bepaalde omstandigheden. Vrouwen nemen veel actiever mee aan de conversatie wanneer die erop gericht is tot een consensus te komen dan wanneer er een democratische stemming plaatsvindt waarbij de meerderheid gelijk krijgt.

Het vastgestelde verschil in spreektijd is problematisch, aldus onderzoeker Mendelberg. “In bestuursraden zijn vrouwen vaak in de minderheid en zo’n groep maakt vaak gebruik van de meerderheid om beslissingen te nemen.” Zo zouden de ideeën van vrouwen minder vaak overwogen worden in het beslissingsproces.

Zonde, volgens Karpowitz, want vrouwen hebben wel degelijk een te horen stem. Dat bleek uit de verschillende oplossingen die de 94 groepen bedachten, afhankelijk van de participatie van de vrouwen. “Wanneer de vrouwen meer participeerden, brachten ze unieke en nuttige perspectieven aan. Door vrouwen niet te laten spreken, verliezen we dus meer dan enkel een stem die dezelfde dingen zegt als iemand anders in de conversatie.”

Lees ook:Vrouwen stoten veel minder CO2 uit dan mannen
Lees ook:Mannen minder gewelddadig als zij in de meerderheid zijn
Lees ook:Deeltijdwerkende moeder vaker manager dan deeltijdvrouw zonder kinderen
Lees ook:Vrouwelijke zelfstandigen gaan minder snel bankroet
Lees ook:Jonge hoogopgeleide vrouwen minder werkloos dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>