Zijn de vrouwelijke politici wel genoeg zichtbaar in de media?

De Nederlandse Nieuwsmonitor onderzocht in opdracht van mediaplatform VIDM.nl en Sprekersbureau ZijSpreekt de gemiddelde aandacht voor mannen en vrouwen in de Tweede Kamer (zonder fractievoorzitters) in de media.

Die blijkt in dagbladen en op televisie ongeveer gelijk te zijn.

“Het hangt er ook vanaf welke functie bekleed wordt: ministers krijgen vaak meer aandacht dan staatssecretarissen en fractievoorzitters van grote partijen worden meer genoemd dan die van kleinere partijen. Zolang de belangrijkste posities bekleed worden door mannen, zullen deze mannen ook meer media-aandacht krijgen dan vrouwen…………”

Daarnaast speelt het nieuws rond een persoon een rol. Opvallende uitspraken, een rel, aan- of aftreden, dat bepaalt of iemand aandacht krijgt in nieuwsrubrieken- of kolommen. Geert Wilders is daar een voorbeeld van. Hij voert de lijst van fractievoorzitters in het nieuws aan.

Hero Brinkman en Tofik Dibi doen dat bij de top tien van overige Kamerleden in dagbladen en op televisie. Het ligt dus niet aan het geslacht van de persoon, “maar aan de nieuwswaarde van de uitspraken die deze persoon doet of er veel media-aandacht is voor deze persoon”.

De Nederlandse Nieuwsmonitor turfde ook welke vrouwen het meest in het nieuws kwamen. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van tien verschillende categorieën. Minister Edith Schippers kreeg, net als in 2011, de meeste aandacht van de dagbladen.

Jolande Sap voert de lijst aan bij de televisie-uitzendingen. Opvallend is de positie van CDA-Kamerlid Mona Keizer. Zij staat bij de televisie op de vijfde plaats terwijl ze in de dagbladenlijst niet in de top tien voorkomt.

In de categorie openbaar bestuur wordt Agnes Jongerius het meeste genoemd, bij de sport is het Anky van Grunsven en in de categorie media Linda de Mol die de meeste aandacht krijgt.

Lees ook:Meer VVD dan PvdA in de media en meer mannen dan vrouwen
Lees ook:Nu stemmen voor de Vrouw In De Media Award 2013
Lees ook:Hoe geëmancipeerd zijn de vrouwen op televisie eigenlijk?
Lees ook:Nieuws wordt momenteel beheerst door mannen
Lees ook:Michèle Sioen eerste topvrouw Verbond Belgische Ondernemingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>