Als zij meer verdient dan hij wordt er vaker gescheiden

De laatste halve eeuw is het aantal werkende vrouwen enorm gestegen als gevolg van hun hogere opleidingsniveau, de emancipatie en de sterke groei van de dienstensector.

Ondanks die vooruitgang leiden bepaalde clichés een hardnekkig leven en blijven vooroordelen verankerd in de hoofden van de mensen…….

Marianne Bertrand, professor aan de Booth School of Business van de Universiteit van Chicago, heeft in een recente studie van de Amerikaanse bevolking aangetoond dat het gedrag van vrouwen en mannen, zowel individueel als binnen de relatie, beïnvloed wordt door de trage mentaliteitsverandering inzake werk.

Nog altijd wordt aan elke categorie ‘mannen’ of ‘vrouwen’ een specifiek gedrag toegeschreven, zoals mannen werken en vrouwen blijven thuis of ook nog een man moet meer verdienen dan zijn vrouw. In haar studie bekijkt Marianne Bertrand vooral die laatste bewering. Zij analyseert het effect op het gezin en op het aantal echtscheidingen dat situaties hebben waarin vrouwen meer dan hun man verdienen hebben.

Het blijkt dat zowel man als vrouw een partner willen die veel verdient, maar een man wil niet graag dat zijn vrouw meer verdient dan hijzelf.

Aan de hand van een tabel van de ‘National Survey of Families and Households’ ontdekte Marianne Bertrand dat paren waarvan de vrouw meer verdient dan de man, minder gelukkig zijn en meer kans lopen op een echtscheiding. Dit toont dus een mogelijk verband tussen twee sociale ontwikkelingen die zich de laatste decennia voordeden, namelijk de stijging van het inkomen van vrouwen en het aantal echtscheidingen.

Als het percentage vrouwen op de werkvloer toeneemt, blijkt bovendien dat het percentage huwelijken afneemt, van 81% in de jaren ’70 naar 51% in 2010 voor jongvolwassenen tussen 25 en 39 jaar en van 80% in 1970 naar 64% in 2010 voor personen tussen 40 en 65 jaar.

Volgens de wetenschappers kan het feit dat een vrouw meer verdient dan haar man, 29% van die daling in het percentage huwelijken verklaren.

Het inkomensniveau van een vrouw beïnvloedt dus het gedrag binnen de relatie, maar ook op de werkvloer. Hoe groter de waarschijnlijkheid dat een vrouw meer verdient dan haar man, hoe minder zij wenst deel te nemen aan het actieve leven. Haar gedrag verandert dus en zij trekt zich terug. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen geneigd zijn om hun aanbod op de arbeidsmarkt aan te passen om te voorkomen dat de rolverdeling binnen de relatie verandert.

De houding ten opzichte van de verdeling van de huishoudelijke taken verandert echter niet. Globaal gezien zal een man niet meer huishoudelijke taken op zich nemen, omdat zijn vrouw meer verdient. Integendeel, het verschil in die koppels is nog groter en de vrouw ontfermt zich over nog meer huishoudelijke taken.

In dat geval is de vrouw veel vermoeider door de dubbele dagtaak, wat ook een factor zou kunnen zijn die het hoge scheidingspercentage bij die paren verklaart. De houding ten opzichte van geslachtsrollen wordt ook van de ene generatie op de andere doorgegeven.

Een eerdere studie van Marianne Bertrand toonde reeds aan dat een vrouw meer geneigd zal zijn om te werken als haar schoonmoeder ook al werkte. Dat laat veronderstellen dat een man anders opkijkt naar het werk van zijn vrouw als hij dat thuis ook zo gekend heeft.

Lees ook:Waarom vrouwen en katten een sterke combinatie vormen
Lees ook:Gezin is beste af met de vrouw als hoofd-kostwinner
Lees ook:Partner-advies voor powervrouwen
Lees ook:Vrouwen zonder kinderen verdienen meer dan hun mannelijke collega’s
Lees ook:Hebben powervrouwen minder seks in hun relatie of juist meer?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>