Er is geen glazen plafond, maar wel een plakkende vloer!

Annemarie van GaalDeze week legde 925.nl bij monde van Léon Boerop de volgende stelling aan haar bezoekers voor: ‘Emancipatie in het bedrijfsleven is verspilde moeite’.

61,3% van de lezers was het daar mee eens, met als voornaamste reden dat een parttime functie niet te combineren valt met een verantwoordelijke baan.

Het eigen panel was eensgezinder; slechts 1 stem tegen. O.a. Annemarie van Gaal ligt toe……..

Volgens de onderneemster is het de schuld van de politiek dat werkgevers huiverig zijn voor vrouwen. “Waarom worden er wetsvoorstellen ingediend om vrouwen hun zwangerschapsverlof na de bevalling uit te laten smeren over 30 weken? Werkgevers denken in de toekomst dan wel drie keer na voordat ze een jonge, kindloze vrouw aannemen.”

Van Gaal meent ook dat vrouwen die niet of minder willen werken, te veel gepamperd worden. “Waarom kennen we nog steeds fiscaal voordeel voor niet-werkende vrouwen, en waarom lonen parttime uren beter dan fulltime uren?”

Mark Sanders (macro-econoom) vindt het sowieso belangrijk dat er vrouwen én mannen op topfuncties zitten. Een 50-50 verdeling is niet noodzakelijk, maar meer vrouwen in het bedrijfsleven heeft aantoonbaar positieve effecten op het welbevinden van werknemers volgens Sanders.

Hij vindt wel dat vrouwen hun emancipatie ook zelf moeten waarmaken: “Vrouwen worden niet geweigerd of geremd omdat ze vrouw zijn. Wel omdat ze andere keuzes maken en andere prioriteiten hebben. Dat is hun goed recht.”

En ondernemer Sebastiaan Hooft denkt dat mannen nog een hoop van vrouwen kunnen leren. “Ik heb op sleutelposities om mij heen praktisch alleen maar vrouwen. Ze zijn vaak open, integer en superambitieus. Daarom heb ik het boek ‘Lean In’ van Sheryl Sandberg, COO van Facebook in vijfvoud gekocht. Eentje voor mijzelf, en 4 cadeau voor de dames met wie ik dagelijks samenwerk.”

De meningen lopen niet zo heel ver uiteen. Vrouwen zouden dus goed zijn voor het bedrijfsleven en volgens Sebastiaan Hooft kunnen succesvolle zakenmannen nog een hoop van ze leren.

Maar waarom zijn vrouwen op kantoren dan zo schaars? 935.nl concludeert dat er niet zozeer sprake is van een glazen plafond, maar van een plakkende vloer. In Nederland worden vrouwen niet gestimuleerd, maar juist ontmoedigd om carrière te maken.

Het oorspronkelijke rapport nog een keer teruglezen, kan hier (PDF-alert).

Lees ook:Annemarie van Gaal weg als waakhond bij AFM
Lees ook:Kosten van de kinderen zijn barrière voor vrouwelijke carrière
Lees ook:Iedereen in deeltijd werken en in deeltijd voor de maatschappij
Lees ook:Menopauze-training vermindert ziekteverzuim
Lees ook:Linda de Mol als Anna Wintour op cover

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>