3 Nobelprijzen in de familie van Madame Curie

boekcurieIn de eerste week van oktober worden traditiegetrouw de winnaars van de Nobelprijzen bekendgemaakt. De avant-garde van de wetenschap, economie, literatuur en vrede worden daarmee onderscheiden.

Thomson Reuters maakt elk jaar een voorspelling van de laureaten, en merkt op dat er dit jaar meer potentiële vrouwelijke winnaars zijn dan andere jaren.

Vanaf het begin van de Nobelprijzen in 1901 tot nu toe kregen 46 vrouwen de belangrijke onderscheiding.

‘Madame Curie’ (zo wordt ze genoemd sinds haar gelijknamige biografie door dochter Eve) was de eerste in 1903. De Pools-Franse Marie Curie-Skłodowska won samen met haar man de Nobelprijs voor Natuurkunde in 1903, voor haar onderzoek naar stralingen en radioactiviteit. In 1911 ontvingt ze een 2e Nobelprijs, deze keer voor Scheikunde, voor haar ontdekking van de elementen polonium en radium.

Talent voor natuur- en scheikunde zat duidelijk in de familie, want ook de dochter van Pierre & Marie, namelijk Irène Joliot-Curie, mocht in 1935 ook een Nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst nemen. Zij ontdekte in het spoor van haar ouders kunstmatige radioactiviteit, waarvoor zij samen met haar man Frédéric Joilet in Zweden de befaamde trofee in ontvangst mocht nam.

Lees ook:Indiase premier wil Bengaalse collega prijzen, maar beledigt haar juist
Lees ook:Vandaag is de Google Doodle een eerbetoon aan fysica Rosalind Franklin
Lees ook:Meer vrouwen doen Natuur- & Scheikunde
Lees ook:Doris Lessing op 94-jarige leeftijd gestorven
Lees ook:LEGO brengt voor het eerst een vrouwelijke prof op de markt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>