Vandaag is de Google Doodle een eerbetoon aan fysica Rosalind Franklin

rosalind_franklins_93rd_birthday-2002005-hpDe Google Doodle staat vandaag in het teken van de 93ste geboortedag van de Britse chemicus Rosalind Franklin. (1920-1958)

Ze werd tijdens haar korte leven bekend door haar bijdragen aan de ontdekking van de DNA structuur …………

Op 12-jarige leeftijd ging de londense Rosalind Franklin naar St. Paul’s Girls School, een van de weinige meisjesscholen waar lesgegeven werd in natuurkunde en scheikunde.

3 jaar later had ze de smaak te pakken en wilde ze wetenschapper worden. Haar vader, bankier Elis Franklin, wilde haar universitaire opleiding niet betalen omdat hij tegen hoger onderwijs was voor vrouwen.

Ondanks dat Rosalind Franklin haar toelatingsexamen voor de Universiteit van Cambridge met succes had afgelegd, zag hij meer iets in een carriere als sociaal werkster voor zijn dochter.

Uiteindelijk ging vader Franklin overstag toen bleek dat zijn echtgenote wel wat in een wetenschappelijke toekomst voor hun dochter zag en een tante zelfs bereid was de kosten van de universitaire opleiding voor haar rekening te nemen.

In 1941 studeerde Rosalind Franklin af aan de universiteit van Cambridge waar ze natuurwetenschappen studeerde met als specialisatie fysische chemie. In 1945 ontving ze van dezelfde universiteit haar doctoraat voor haar onderzoek naar het zo efficiënt mogelijk toepassen van steenkool, belangrijk tijdens de schaarste ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Rosalind Franklin vertrok voor drie jaar naar Parijs waar ze röntgendiffractietechnieken leerde die zouden bijdragen aan de ontdekking van de structuur van DNA. Op basis van deze foto’s concludeerde wetenschapper James Watson dat de structuur van DNA eruit moest zien als een dubbele helix. Dit resulteerde in een artikel in het blad Nature. In hetzelfde nummer van Nature verscheen ook het werk van Franklin ter ondersteuning van zijn conclusies.

Of Franklin zelf de structuur van DNA zou hebben gevonden en in hoeverre haar naam genoemd dient te worden bij de ontdekking van de structuur van DNA blijft tot op heden reden tot discussie. Feit blijft wel dat zonder haar kwalitatief hoge röntgendiffractiefoto’s van DNA het langer geduurd zou hebben alvorens de structuur daarvan gevonden zou zijn.

Tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten in 1956 werd ze ziek en werd eierstokkanker vastgesteld. 2 jaar later overleed ze op 37-jarige leeftijd.

Het leven van Rosalind Franklin is verfilmd in ‘The Race for the Double Helix’.

DARKtube.org Extended free video search!

Lees ook:16 miljoen voor meer vrouwelijke wetenschappers RUG
Lees ook:Opening Academisch Jaar Maastricht in teken van de vrouw
Lees ook:Google Doodle eert vandaag Inge Lehmann, die de kern van de aarde ontdekte
Lees ook:5 Pakistaanse zussen plegen collectief zelfmoord vanwege vaders trouwverbod
Lees ook:Vrouwen- en mannen-hersenen zijn bijna identiek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>