Haya: een beschaamd verleden en een stoer imago

Haya van SomerenVVD-ster Haya van Someren-Downer was een van de krachtigste politieke figuren van de jaren ’60 en ’70 in Nederland en de eerste vrouwelijke partijvoorzitter.

Als Telegraaf-journaliste stapte Haya van Someren-Downer (1926-1980) in 1959 over naar de Tweede Kamer. Later werd ze de eerste vrouwelijke partijvoorzitter in Nederland.

Met Hans Wiegel en Harm van Riel bouwde Haya de VVD uit tot een echte volkspartij. De Franse Marie Claire noemde haar in 1971 een van de machtigste vrouwen van de wereld…….

In die hoedanigheid was zij goed voor een enorme ledenaanwas. Met haar hese geaffecteerde stem, haar strijdlust en onmiskenbare charme was zij ook buiten de politiek een gezien figuur.

Het succes is haar niet komen aanwaaien: achter het stoere imago van glamour girl ging het zwijgen schuil van een meisje dat opgroeide in een NSB-gezin. Haya’s worsteling met een wetsvoorstel over abortus, haar felheid tegen links (Den Uyl), haar positie als vrouw en werkende moeder in de politiek, zijn daarvoor tekenend.

Historica Alies Pegtel schetst het leven van een begaafd politica in het naoorlogse Nederland. Eerder schreef zij een biografie over Neelie Kroes.

Vandaag, 12 september 2015, zou het boekwerk ten doop worden gehouden, in aanwezigheid van tal van partijprominenten. Alies Pegtel schreef het namelijk ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de stichting Haya van Someren, het opleidingsinstituut van de partij, in de wandeling ‘de Haya’. De aankondiging is inmiddels van de partijsite verwijderd, zo meldt De Volkskrant.

Pegtel besteedde 2 hoofdstukken, zijnde zwarte bladzijden, aan de jeugd van Van Someren. Zowel haar vader, moeder als 2 oudere broers zijn na de oorlog veroordeeld wegens lidmaatschap van de NSB. Het ‘foute verleden’ van haar familie heeft Haya van Someren de rest van haar leven wel beïnvloed. De feiten worden door de VVD niet betwist, onderstreept de partijwoordvoerder. Maar de zoon van Van Someren zou onthutst zijn door deze geschiedenis. En omdat hij eregast is op het jubileumfeest, kon het boek daar geen rol meer spelen.

Daarom met iets minder tam-tam, maar wel op de markt: ’Haya van Someren-Downer, liberaal activiste’, Uitgeverij Boom, €19,90

Lees ook:Vrouwen leggen zichzelf langs de ‘Neelie-lat’
Lees ook:Neelie Kroes: brave meisjes schrijven zelden geschiedenis
Lees ook:Neelie Kroes: geen tuinbroeken-feministe
Lees ook:Letty Demmers is de nieuwe voorzitter van D66
Lees ook:Leven en werken van Angela Merkel verfilmd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>