SHE WOLVES: koninginnen die de mannelijke heerschappij uitdaagden

SheWoilvesHelenCastorTijdens de Middeleeuwen en in de periode van de Tudor dynastie bestond er in Groot-Brittannië geen twijfel aan de orde der dingen: God had mannen geschapen om de baas te spelen, de vrouwen hadden het nakijken.

Enkele uitzonderlijke vrouwen legden zich hier niet voetstoots bij neer en deden toch een gooi naar de macht.

In de serie ‘She-Wolves: England’s Early Queens’ laat historica Helen Castor zien hoe 7 Engelse koninginnen uit die periode de mannelijke heerschappij uitdaagden, en hoe daarop gereageerd werd.

I Matilda & Eleanor
800 jaar geleden slaagde Matilda er bijna in om de eerste gekroonde regerende koningin van Engeland te worden. Helen Castor maakt duidelijk hoe ze dit deed, en waarom het uiteindelijk toch mislukte. Haar schoondochter Eleanor van Aquitaine was ook een strijdbare dame. Ze scheidde van de ene koning om met een andere te trouwen en een opstand tegen hem te organiseren.

II Isabella & Margaret
In deze aflevering vertelt Castor het verhaal van Isabella van Frankrijk en Margaret van Anjou, die beiden als meisje al koningin werden. Isabella was pas 12 toen ze in 1308 trouwde met de Engelse koning. Beiden leefden in een gewelddadig en dysfunctioneel Engeland en probeerden zelf orde op zaken te stellen. Maar daadkracht en ambitie werd in die tijd bepaald niet gewaardeerd in vrouwen.

III Jane & Mary & Elizabeth
In 1553 waren er voor het eerst in de Engelse geschiedenis geen mannen die aanspraak konden maken op de troon. Castor laat zien dat de koninginnen die volgden, Jane, Mary and Elizabeth, het niet makkelijk hadden in een land dat alleen koningen gewend was. Elizabeth de Eerste bewees dat een vrouw een geweldige leider kon zijn, maar betaalde daarvoor wel een hoge prijs.

Deze prachtige serie is momenteel op de zondagmiddagen te zien op NPOdoc en verkrijgbaar op DVD

She Wolves: England’s Early Queens from Matchlight on Vimeo.

Lees ook:Helen Mirren wint Oscar, Bafta, Golden Globe én Olivier voor haar rol als Queen
Lees ook:Kroningsmantel en -jurk van Queen Elizabeth tentoongesteld
Lees ook:Beatrix is de koning en Maxima wordt geen koningin
Lees ook:Isabella Rossellini voert groene porno live uit op podium
Lees ook:Koningin Maxima mag op neventroon op Prinsjesdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>