Dankzij deze Margaret Sanger worden we niet meer ongewenst zwanger

MargaretSangerBodyHet gebruik van de anticonceptiepil is een doodnormale zaak, sinds die zo pakembeet begin 70′er jaren opgepikt werd door veel vrouwen in de westerse wereld.

Uitgevonden was ie in 1961 al.

De Amerikaanse Margaret Higgins Sanger (1879-1966) heeft haar hele leven geijverd voor een betrouwbare anticonceptie en wordt ook wel ‘de moeder van de pil’ genoemd……..

Als 6e in een rij van 11 kinderen wist ze wat het betekent om in een groot gezin op te groeien. Haar moeder was 18 x in verwachting, 7 zwangerschappen eindigden in een miskraam,en ze stierf op 43-jarige leeftijd.

Als verpleegkundige in de Lower East Side van New York City ziet Margaret met eigen ogen wat de opeenvolgende zwangerschappen met de arme arbeidersvrouwen doet. Velen proberen hun zwangerschappen zelf af te breken, met alle gevolgen van dien. Ze beseft dat het hoge kinderaantal vrouwen uitput en de gezinnen in armoede houdt.

Margaret is geschokt en besluit actie te ondernemen. In 1912 schrijft ze in het socialistische tijdschrift ‘The Call’ een rubriek onder de titel ‘What every girl should know’. Ze schrijft over menstruatie, zwangerschap en de voordelen van geboortebeperking. Zij riskeert een celstraf op grond van de Comstock Act van 1875, die het schrijven over geboortebeperking bestempelt als obsceen.

Aangemoedigd door alle positieve respons van vrouwen, brengt ze in 1914 een eigen tijdschrift uit, ‘The Woman Rebel’. Het belangrijkste onderwerp is geboortebeperking, een term die Margaret gelanceerd heeft.

Na 5 maanden wordt ze echter aangeklaagd. Ze krijgt 6 weken de tijd om zich voor te bereiden op haar proces. Daarvan maakt ze gebruik om nog vlug een brochure te schrijven onder de titel ‘Family Limitation’. Hierin legt ze duidelijk de voor- en nadelen van verschillende anticonceptiemethoden uit. Ze riskeert hiermee een jarenlange gevangenisstraf en vlucht in augustus 1914 naar Europa, naar Liverpool.

Vanaf de boot richting Engeland geeft ze via een telegram het startschot voor de publicatie van haar illegale brochure, in een oplage van 100.000 exemplaren. Gedurende haar verblijf in Europa bezoekt ze Nederland, waar ze o.a. kennismaakt met Aletta Jacobs en klinieken die helpen bij anticonceptie.

In oktober 1915 besluit ze om terug te keren naar de VS en haar proces af te wachten. De sfeer is intussen veranderd.

Margaret Sanger en haar strijd voor anticonceptie kunnen rekenen op veel sympathie van het publiek. In een open brief aan president Wilson wordt tegen haar vervolging geprotesteerd. Het proces tegen haar wordt stopgezet. Samen met haar zus Ethel opent ze in 1916 de eerste Amerikaanse anticonceptiekliniek in Brooklyn, New York. Aan het einde van de openingsdag hebben zich al 140 vrouwen gemeld.

De kliniek is geen lang leven beschoren. Na 9 dagen moeten ze sluiten en Margaret en haar zus worden tot 30 dagen gevangenisstraf veroordeeld.

Een jaar later ontmoet ze op een lezingentournee Katherine McCormick. Zij is vice-presidente van de ‘National American Suffrage Association’. De volgende decennia zetten de vrouwen samen hun schouders onder de strijd voor voorbehoedsmiddelen.

Het is mede dank zij het kapitaal van Mc Cormick dat de ontwikkeling van de pil mogelijk wordt gemaakt. In 1951 ontmoeten Margaret en Katherine (dan beiden al in de 70) de wetenschapper Gregory Pincus. Hij doet onderzoek naar het ovulatieremmend hormoon progesteron bij konijnen en ratten. Katherine McCormick financiert zijn onderzoek naar de mogelijke toepassing van het hormoon bij vrouwen.

9 jaar en 2 miljoen dollar later komt Pincus met resultaat. Op 23 juni 1960 komt de eerste anticonceptiepil op de markt onder de naam Envoid.

Margaret Sanger heeft haar ideaal toch nog bij leven verwezenlijkt gezien. Ze sterft in 1966 op 87-jarige leeftijd. Haar medstrijdster Katherine McCormick sterft een jaar later op 93 jarige leeftijd.

Bron: RosaDoc.be

Lees ook:Teamwork mannen en vrouwen: hoe de pil werd uitgevonden
Lees ook:Ruim 4 op de 10 zwangerschappen op aarde is nog altijd ongewenst
Lees ook:Geen nummers, maar namen: seksuele en voortplantings-rechten
Lees ook:Petitie voor seksuele en reproductieve rechten van vrouwen in Burkina Faso
Lees ook:Doktersassistentes worden lovecoach

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>