Vrouwen waren de grondleggers van de schilderkunst

CavePaintingsHet grootste deel van de handafdrukken bij grotschilderingen zijn van vrouwen. Daaruit kan afgeleid worden dat zij ook het grootste deel ervan geproduceerd hebben.

Bij veel van die grotschilderingen zijn er handafdrukken gevonden die gemaakt werden door de hand tegen de rotswand te plaatsen en er dan kleurstof over te blazen.

Een aantal daarvan zijn zo duidelijk en zo mooi afgelijnd, dat men de lengte van de vingers kan vergelijken………

Archeoloog Dean Snow van de Pennsylvania State University analyseerde in zijn studie de paleolithische handafdrukken bij grotschilderingen uit 8 grotten in Spanje en Frankrijk.

Het bleek dat driekwart van vrouwen afkomstig zijn.

Omdat veel van de schilderingen dieren voorstellen waarop jacht werd gemaakt, gingen veel oudheidkundigen er altijd van uit dat ze gemaakt waren door mannen, mogelijk om hun vangst vast te leggen of als een soort van bezwering om succes te hebben bij een komende jacht.

“In de meeste gemeenschappen van jager-verzamelaars zijn het de mannen die de dieren doden. Maar vaak zijn het de vrouwen die het vlees naar het kamp brengen en zijn net zo betrokken bij het succes als de mannen”, aldus Snow. “Het was niet zomaar een stelletje kerels dat achter bizons aan zat.”

Op dit moment wordt er heftig gediscusseerd over deze aanname.

Het is ook niet duidelijk waarom de mensen uit het Stenen Tijdperk op deze wijze hun handafdrukken op de rotswanden achtergelaten hebben.

“Ik heb geen idee, maar een goed hypothese is dat ze op die manier wilden zeggen: ‘Dit is van mij, ik heb dit gemaakt’” aldus archeoloog Snow.

Lees ook:Hond en vrouw zijn al 8000 jaar lang beste vrienden
Lees ook:Cecil de leeuw werd vermoord, maar wellicht niet helemaal voor niets
Lees ook:Sharon Dijkstra werkt aan verbod wilde circusdieren
Lees ook:Meer dieren in de zorg verbetert kwaliteit van leven patiënten
Lees ook:Een spetterend gouden zeejacht, alleen voor vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>