Een kleine geschiedenis rond vrouwenborsten

breasttimeline6Zowel in de geschiedenis der medische wetenschap, (pop)cultuur en (mode)design waren al heel wat ijkpunten voor de vrouw en haar boezem.

252px-Papyrus_Edwin_Smith_Anatomical_Distribution_Of_Cases.svgThe Huffington Post pakte er afgelopen week mee uit………

1. Rond 3000 voor Christus verscheen in een Egyptische schriftrol van Edwin Smith Papyrus de eerste beschrijving van borstkanker. Er worden 8 gevallen van tumoren en zweren omschreven die met een ‘vuurdril’ werden uitgebrand. In de tekst staat ook dat er toen eigenlijk geen echte behandeling beschikbaar was.

JaneMansfield2. De eerste naakte lichamen werden tussen 1884 en 1887, door film-pioneer Eadweard Muybridge’s zichtbaar. Het duurde echter nog tot 1915, dat bloot in een gewone film zichtbaar was: te weten bij Audrey Munson, in ‘The Perfect Model’. Jayne Mansfield wordt gezien  als degene die de eerste was die echt topless ging  in ‘Promises! Promises!’ in 1962.

3. De eerste moderne beha werd gepatenteerd door Marie Tucek. Ze ontwikkelde MariePhelpsJacobBraer eentje met aparte zakjes voor de borsten. Het ontwerp had ook bandjes voor over de schouders en een haakje om op de rug te sluiten.

Omdat het ontwerp echter op weinig populariteit kon rekenen, krijgt Mary Phelps Jacob doorgaans krediet voor de eerste moderne beha. Zij gebruikte zijden zakdoeken en lint om haar eigen lingerie te maken. Ze liet de tofcancer‘Backless Brassiere’ patenteren in 1914 en verkocht het later aan Warner Brothers Corset Company.

4. In 1934 werd het woord ‘boobies’ officieel opgenomen in het Engelse lexicon. Auteur Henry Miller omschreef in zijn ‘Tropic of Cancer’ een vrouw die op de grond lag met haar ‘boobies’ in de hand. De term ‘boobie’ zou ontstaan zijn in de jaren 30 van de 19de eeuw, terwijl ‘boob’ pas na WOII Vintage Bras 1962 Fredericks of Hollywood catalogpopulair werd.

5. Vrouwen die niet helemaal tevreden waren met hun decolleté konden vanaf 1948 rekenen op de steun. Frederick Mellinger van Frederick’s of Hollywood krijgt de eer als uitvinder van de eerste push-up. Een jaartje eerder ontwierp hij ook al de eerste voorgevormde beha. Het design zou de toepasselijk naam ‘the rising star’ gehad hebben.

LaLeche6. In 1956 vond de eerste La Leche League Meeting plaats, toen het aantal vrouwen in de VS dat borstvoeding gaf al gedaald was tot 20%. Die eerste vergadering werd gehouden in het huis van Mary White, een moeder van 6 kinderen, bij wie de 7e toen op komst was. Samen met een aantal andere moeders richtte ze een internationale organisatie op, die tot op de dag van vandaag bestaat en de boodschap uirdraagt dat borstmelk geven het beste Implantsis wat de natuur heeft voor zowel moeder als kind.

7. Of je er nu fan van bent of niet, heel veel vrouwen zouden zichzelf anno nu niet zijn zonder siliconenborsten. In 1962 hebben 2 plastische chirurgen in Texas het eerste paar implantaten ingebracht bij de 29-jarige Timmie Jean Lindsey. Zij ging eigenlijk om tatoeages van haar boezem te laten verwijderen, maar kwam naar buiten met een cupje meer.
Kevin Clifford/The Artemisia Burning the Bra on March 23.

8. In 1968 werd hét symbool van de 2e feministische golf geboren: de behaverbranding. Even een ballon doorprikken: dit verhaal is niet meer dan een mythe, want de vrouwen die protesteerden tegen de Miss Amerika verkiezing mochten omwille van brandveiligheid hun vuilnisbakken met beha’s en Playboys niet echt in fik steken. Het was de New York Post die schreef over brandende beha’s en tot op vandaag is dit beeld nog springlevend.

mammografie9. De eerste moderne mammografie kwam in 1969. Hoewel al langer gebruik gemaakt werd van röntgenstralen, was het vanaf toen dat er toestellen ontwikkeld werden die specifiek ingezet konden worden voor het screenen van de borsten. Met minder straling, kregen artsen plots een veel beter beeld van de mogelijke problemen.

10. Het nu vermaarde merk Victoria’s Secret werd opgericht in 1977 in het Victoria_secret_Stanford Shopping Center in Californië. Het brein achter razend populaire ingerie was Roy Raymond, die zelfmoord pleegde in 1993. Anno nu telt Victoria’s Secret meer dan 1000 vestigingen in de VS.

11. In 1990 baarde ‘The Queen Of Pop’ opzien met haar iconische konisch gevormde puntencorset van designer Jean-Paul-Gaultier, tijdens haar madonna-cone-bra-square-w352Blonde Ambition Tour. Het luidde een nieuw tijdperk in waar ondergoed ook als bovengoed gebruikt werd en om weer sexy zijn. In tegenstelling tot de jaren ’70 werd dit gezien als bevrijdend voor de vrouw. Het beruchte kledingstuk van Madonna is later voor $52,000,= op een veiling van Christie’s onder de hamer gegaan.

12. Een belangrijke stap in het behandelen van borstkanker, was de ontdekking van de BRCA-genen in 1994-1995. Mary-Claire King spoorde het MCKingzogenaamde BRCA1-gen op, een schadelijke mutatie die de kans op borst- en eierstokkanker vergroot. Toch benadrukte King ook toen al dat de meeste kankers niet erfelijk zijn. Het tweede gen, BRCA2, werd een jaar later ontdekt door wetenschappers in het Verenigd Koninkrijk.

13. In 2004 zorgde zangeres Janet Jackson voor de meestbesproken ‘nipple janet-Jackson_Nipple-Slipslip’ ooit. Ze vulde samen met Justin Timberlake de wachttijd op tussen de beide helften van de Superbowl, toen haar tepel plots te zien was. De artiesten blijven erbij dat het een ongelukje was. Zender CBS zou naar verluidt een boete van $550.000,= hebben moeten betalen voor de obscene scène, die slechts een fractie van een seconde duurde. De flauwe ongelukjes zijn niet meer weg te denken uit het boulevardnieuws. Wanneer outfits het begeven en tepels net zichtbaar worden, zijn Thanks Miss Piggy!paparazzi er als de kippen bij.

14. En nu anno 2013 is er de ‘biggenboezem’. De 32-jarige Kelly Cruise ondergaat woensdag een preventieve borstamputatie omdat ze erfelijk belast is en 87% risico loopt om borstkanker te ontwikkelen. Artsen zullen in 1 operatie direct nieuwe reconstrueren. Hiervoor brengen ze onder de huid een ‘netje’ van varkenshuid aan, die als een soort interne beha ingebracht dient om de implantaten op de juiste plek te houden.

Lees ook:Duizenden beha’s de lucht in bij de Eiffeltoren
Lees ook:Laat ‘de meisjes’ vandaag vrij: het is International No Bra Day
Lees ook:De twitterende beha
Lees ook:Opgevulde kinder-beha’s: kwalijk of nuttig?
Lees ook:Vrouwen(vin)ding: beha die tegelijk gasmasker is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>