Opgevulde kinder-beha’s: kwalijk of nuttig?

Onder anderen in de HEMA en de Bijenkorf worden ze verkocht: opgevulde kinder-beha’s voor meisjes rond de 9 jaar. Niet iedereen vindt dit onschuldig. Seksuologe Willeke Bezemer zegt in het AD dat het een signaal geeft aan kinderen dat ze borsten moeten hebben. “En dat is onzin. Kinderen hebben geen borsten. In de hele groep is misschien 1 meisje met wat meer borstgroei, maar de meesten hebben nog weinig tot niets.”

Bezemer stelt deze beha’s niet verkocht moeten worden. “We weten uit allerlei onderzoeken dat het neveneffect van deze onzekerheid een verbinding heeft met eetstoornissen en een laag gevoel van eigenwaarde.”

De hoofdredacteur van Ouders Online, Justine Pardoen, begrijpt wel waarom de winkelketens ze verkopen. “Als kinderen 9 jaar oud zijn, ontstaat een kantelpunt en willen ze bij volwassenen horen. Meisjes willen dan, net als hun moeder, een beha. (..) Kinderen vinden hier niets seksueels aan, die gevoelens hebben ze niet.”

Het zijn de volwassenen bij wie het een onbehaaglijk gevoel oproept, volgens Pardoen. “Wij associëren een beha met seksualiteit en dat hoort niet bij een kinderlichaam.”

In hetzelfde artikel in het AD laat ook een woordvoerder van de HEMA zich horen. “Het is niet dat kinderen grotere borsten willen. Meisjes willen liever niet dat hun tepels zichtbaar zijn in T-shirts. Daarvoor kopen ze deze beha’s.” De Bijenkorf reageert met dat ze ze al jaren in het assortiment hebben. “De beha is voor kinderen die zich ‘al ontwikkelen’ en er is voldoende aanbod zonder vulling. En een padded is geen push-up.”

Lees ook:Duizenden beha’s de lucht in bij de Eiffeltoren
Lees ook:Vrouwen(vin)ding: beha die tegelijk gasmasker is
Lees ook:Laat ‘de meisjes’ vandaag vrij: het is International No Bra Day
Lees ook:Speciale lingerie voor vrouwen die op jacht gaan
Lees ook:De twitterende beha

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>