Het WK ‘Vrouwen Sjouwen’: stigmatiserend of gewoon lachwekkend?

WomanCarryingFinlandElk land heeft zo haar eigen traditionele sporten, waar ze buiten de grenzen weinig van begrijpen.

Zo hebben wij het fierljeppen, doen de Britten ingewikkeld en stijlvol met cricket en de Finnen…….. zij hebben het WK vrouwen sjouwen.

Het verhaal achter het spel stamt uit de tijd van de bandiet Herkko Rosvo-Ronkainen, een bosbewoner die leefde aan het eind van de 19e eeuw. Hij stal soms voedsel en meisjes uit nabijgelegen dorpen. Een paar jaar geleden werd besloten om deze geschiedenis na te spelen.

Het doel is dat de mannen, met hun partners op de rug, een afstand afleggen van 250 meter over gras, zand en asfalt. Tijdens de loop moeten ze ook tot een meter diep door het water lopen. Winnaar is het stel dat het eerst de eindstreep haalt.

Dit jaar won opnieuw het Finse koppel Taisto Miettinen & Kristiina Haapanen, afkomstig uit Espoo en wel voor de 5e opeenvolgende keer.

Het kampioenschap, dat jaarlijks in Sonkajärvi wordt gehouden en deze keer 3000 toeschouwers trok, was buitengewoon spannend. De nummers 2, Alar Voogla & Kristi Viltrop uit Estland, eindigden op slechts 0,2 seconden achterstand. De 3e plaats was voor het Britse paar Matt Witko & Hattle Archer.

“Ja, het was geweldig om voor de 5e keer te winnen. Niemand heeft dit ooit eerder gedaan,” aldus Miettinen. “Misschien komen we volgend jaar wel terug om de titel te verdedigen.”

Aan het WK namen dit jaar 47 koppels uit 11 verschillende landen deel. En dat zier er dan zo uit….

Lees ook:Zwemster Femke Heemskerk met 3 gouden plakken naar huis vanaf WK
Lees ook:Dafne Schippers is gouden vrouw
Lees ook:Marlou van Rhijn, de Nederlandse Blade Runner, pakt haar 2e gouden plak
Lees ook:Iraanse vrouwen mogen mondjesmaat weer naar sportwedstrijden
Lees ook:Voorlopige plaatsingslijst vrouwen Olympische Winterspelen Sochi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>