Iraanse vrouwen mogen mondjesmaat weer naar sportwedstrijden

De vrouwen van Iran mogen weer naar wedstrijden gaan van mannelijke sporters.

Later deze maand wordt al een beperkt aantal Iraanse vrouwen toegelaten tot wedstrijden van de Volleybal World League in Teheran.

Dat zei de vicepresident van het department voor vrouwen- en familiezaken, Shahindokht Molaverdi.

Niet alle sporten worden geschikt geacht voor vrouwelijk bezoek. Voetbal, zwemmen en worstelen blijven vooralsnog taboe, maar volleybal, basketbal, handbal en tennis staan wel op het lijstje.

“Als dit een paar keer gebeurt, zullen de zorgen verdwijnen en wordt aangetoond dat vrouwelijke toeschouwers bij mannensport geen problemen opleveren”, aldus Molaverdi.

Vrouwen worden sinds de Islamitische Revolutie in 1979 geweerd uit het stadion, hoewel buitenlandse vrouwen naar interlands van hun nationale teams mogen. Geestelijken vinden de dikwijls weinig verhullende kleding van atleten ongeschikt voor vrouwen en achten spreekkoren bij wedstrijden te ruw voor het vrouwelijk oor.

Vorige week werden al enkele vrouwelijke toeschouwers toegelaten tot een basketbalwedstrijd in Teheran. Het besluit leidde niet tot verontwaardiging bij het conservatievere deel van de bevolking, hoewel sommige hardliners wel dreigden met actie als vrouwen de volleybalwedstrijd tussen Iran en de Verenigde Staten later deze maand bezoeken.

Volgens Molaverdi gaat er een matigende werking uit van de aanwezigheid van vrouwen in het stadion.

Mannen zullen bijvoorbeeld beter op hun woorden letten als zij zich er bewust van zijn dat ook vrouwelijke toeschouwers naar een wedstrijd kijken, zei ze. “De aanwezigheid van vrouwen en gezinnen in stadions zullen leiden tot een zekere vormelijkheid die kan bijdragen aan een gematigdere en zedelijkere sfeer in het stadion.”

“Het is echt een grote verandering, zeker als het ook voor voetbal geldt. Vrouwen hebben hier de afgelopen 35 jaar geen voetbalwedstrijden mogen bezoeken. Het mocht niet volgens de Iraanse interpretatie van de islam”, aldus correspondent Erdbrink bij het NOS Journaal enige weken gelden.

Volgens hem is deze beslissing zeker hoopgevend. “Het geeft het gevoel dat er sociale verandering in de lucht hangt. In Iran, waar beide seksen vaak gescheiden worden, zal het invloed hebben op de levens van de mensen.”

Maar de Iraniërs willen meer zien, denkt Erdbrink. “Ze willen meer vrijheid op het gebied van internet en andere persoonlijke vrijheden. Ze zijn nu best tevreden, maar ze hopen op meer.”

Lees ook:Ghoncheh Ghavami is vrij uit Iraanse gevangenis
Lees ook:Iraanse vrouwen mogen niet naar volleybal kijken
Lees ook:Volleybalbond trekt toernooi terug uit Iran vanwege celstraf Ghoncheh Ghavami
Lees ook:Iraanse in gevangenis vanwege sportwedstrijd kijken
Lees ook:Meer vrouwen op voetbal-tribunes staat garant voor meer veiligheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>