Nieuws uit Saoedie Arabië: ‘autorijden schaadt de eierstokken’

DrivenToFreedomNet vorige week berichtten we over het land met de strengste regels voor vrouwen, die het wellicht zouden gedogen dat vrouwen achter het stuur van een auto plaatsnemen.

Vandaag bereikt ons nieuws uit datzelfde Saoedie Arabië van ~laat ik maar zeggen~ middeleeuwse proporties.

Vrouwen die autorijden, riskeren daarmee problemen met hun eierstokken. Jawel, wij voelen ze reeds rammelen.

Dat heeft een van de belangrijkste conservatieve geestelijken van Saoedi Arabië, Sheikh Saleh al-Lohaidan (een man dus), gezegd. In het strenge moslimland wordt momenteel actie gevoerd tegen het huidige verbod op vrouwen op de weg.

Sheikh Saleh al-Lohaidan is een van de 21 leden van de Hoge Raad van Geleerden. Hij schrijft onder meer fatwa’s, juridisch-islamitische aanbevelingen en hij adviseert de overheid. In een interview zegt hij dat vrouwen met rijambities hun ‘verstand vóór hun hart, emotie en passie moeten laten gaan’.

Lohaidan verwijst naar onderzoeken waarin zou staan dat autorijden ‘direct effect heeft op de eierstokken en het bekken omhoog duwt’. Daardoor ‘hebben vrouwen die regelmatig rijden, kinderen met verschillende vormen van medische problemen’.

Om welke studies het zou gaan, liet hij niet weten. Voor zover bekend heeft hij zelf ook helemaal geen medische achtergrond. Hoe zijn medestanders in de geleerdenraad over de kwestie denken, is niet duidelijk.

De afgelopen week kreeg een oproep tegen een massale protestrit volgende maand veel bijval op internet. Zondag blokkeerde het koninkrijk de website van de campagne.

In Saoedi-Arabië mogen alleen mannen hun rijbewijs halen. Vrouwen die zich zonder rijbewijs toch op de weg vertonen, kunnen een fikse boete krijgen of in de cel belanden.

Een paar jaar geleden besloot Manal al-Sharif de vrouwen aan te sporen om te leren rijden door het gewoon te doen en zichzelf te filmen voor YouTube.

Deze zomer deed zij haar TEDx Talk!

Lees ook:Moedige Saoedische vrouwen kruipen vandaag toch achter het stuur
Lees ook:Saoedische vrouwen mogen fietsen, maar wel met mannelijke bewaking
Lees ook:Saoedie Arabië gaat vrouwen achter het stuur gedogen
Lees ook:Saoedische vrouwen die ‘waagden’ auto te rijden vrijgelaten
Lees ook:Saoedische mensenrechten-advocate Souad Al Shammary in cel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuws uit Saoedie Arabië: ‘autorijden schaadt de eierstokken’

  1. CR

    Ik denk dat er iets verkeerd geqoute is. Het gaat niet om een Saudisch geestelijke, maar een geestelijk gestoorde Saudi. Dat is de enige logische verklaring voor dit verhaal…

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>