Saoedie Arabië gaat vrouwen achter het stuur gedogen

manal al sharifHet aartsconservatieve Saoedie Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen geen auto mogen rijden.

Al diverse vrouwen uit het enorme moslimland probeerde de wetten te tarten, maar zij werden gearresteerd en kwamen achter de tralies terecht.

Maar de vrouwen krijgen bijval uit wel zeer onverwachte hoek:

Sjeik Abdoellatif al-Sjeik, die vorig jaar door koning Abdoellah is aangesteld als hoofd van de beruchte zedenpolitie, sprak gisteren openlijk zijn twijfel uit over het rijverbod voor vrouwen.

“Nergens in de sharia staat dat vrouwen niet mogen autorijden.”

Deze Sjeik Abdoellatif al-Sjeik meldde dat de politie sinds zijn benoeming geen vrouwelijke automobilisten meer heeft aangehouden. Echter: tegelijkertijd ontkende hij dat hij zijn medewerkers de opdracht heeft gegeven om niet meer op te treden tegen vrouwen die auto rijden.

De koning staat inmiddels toe dat vrouwen plaatsnemen in de Shoura Raad, maar zij hebben nog altijd wel toestemming van hun man nodig om te mogen werken, te reizen, of zelfs om een bankrekening te openen.

Maar de oerconservatieven hebben meer zorgen. Saoedi-Arabië kent wereldwijd het hoogste aantal Twitteraars per hoofd van de bevolking, en jongeren gebruiken sociale media vaak om gevoelige politieke zaken te bespreken.

Dezelfde chef van de zedenpolitie, die nu pleit voor een versoepeling van het zedenbeleid, veroordeelde eerder dit jaar het gebruik van sociale media. Burgers die zich aan Twitter bezondigen zouden hun plek in het hiernamaals in gevaar brengen, aldus Abdoellatif al-Sjeik.

Manal Al-Sharif leerde autorijden in de USA en startte in 2011 de protestbeweging Women2Drive. Achter het stuur werd ze regelmatig gerresteerd en gevangen genomen. Maar ze zette door.  Ondertussen wordt er ook campagne gevoerd op Facebook en op Twitter.

Deze zomer sprak Manal op TEDx.

Lees ook:Een moslim-man mag zijn vrouw niet opeten
Lees ook:Vrouwen Saoedi Arabië wellicht snel achter het stuur
Lees ook:Saoedische mensenrechten-advocate Souad Al Shammary in cel
Lees ook:Zweedse voetballer van het jaar krijgt Volvo, voetbalster van het jaar krijgt Nada
Lees ook:Linda de Mol is invloedrijkste vrouw in Nederlandse media

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>