Taliban die Malala net niet doodschoot, richt nu groot bloedbad aan

MalalaEducationAfgelopen week kreeg ze haar Nobelprijs: Malala Yousafzai.

Als door een wonder overleefde ze een kogelregen van een Taliban-groep en weer opgeknapt ging ze door waar ze daarvoor ook al mee bezig was: strijden voor meisjeseducatie.

Diezelfde terreurploeg heeft nu in Pakistan een school aangevallen. Alle plegers zijn dood, maar er is nog onduidelijkheid over het totale aantal slachtoffers….

Dat meldt CNN op basis van een politiewoordvoerder uit de stad. De BBC meldt op gezag van het Pakistaanse ministerie van Volksgezondheid 135 doden en 114 gewonden. Persbureau Bloomberg meldde op gezag van een lokale functionaris zelfs een dodental van 146.

Volgens militaire bronnen drongen zeker 6 Talibanstrijders de openbare school binnen die door het leger wordt gerund. Volgens een woordvoerder van terreurgroep Tehreek-e-Taliban Pakistan hadden de plegers van de zelfmoordaanslag de opdracht jonge kinderen niets aan te doen.

De groep werd in 2007 samengesteld uit verschillende militante groeperingen die strijden tegen het Pakistaanse leger. Ook zijn ze tegen onderwijs voor meisjes. De Taliban exploiteren zelf ook scholen, maar die zijn uitsluitend voor jongens.

Onderwijs is niet voor meisjes, aldus de terreurbeweging. Op hun scholen, zogenoemde madrassa’s, krijgen jongens streng islamitisch onderwijs en leren ze uit de koran.

De aangevallen school wordt geleid door Pakistaanse militairen. Veel officieren en soldaten sturen hun kinderen naar deze (gratis) school. Maar ook kinderen uit de buurt krijgen er onderwijs. „De aanval is bedoeld als vergelding. Maar ook om de moraal van militairen te ondermijnen”, zegt de terreurdeskundige tegen de BBC.

Hij is er tevens van overtuigd dat ook de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Malala Yousafzai er mee te maken heeft.

Lees ook:15-jarige Pakistaanse Malala wordt miljonaire met autobiografie
Lees ook:Malala (16) hier te zien in ‘College Tour’
Lees ook:Pakistaanse Malala heeft gaat ook Nobelprijs voor de Vrede krijgen
Lees ook:Hoe totaal anders meisjes hun middelbare schooltijd ervaren als jongens
Lees ook:Alleen meisjes die nog maagd zijn krijgen schooldiploma op Java

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>