UNICEF: 1 op de 10 meisjes onder de 20 misbruikt

UNICEFChildbridesWereldwijd zijn ongeveer 120 miljoen meisjes van onder de 20 op een moment in hun jonge leven slachtoffer van seksueel geweld.

Dat is dus 1 op de 10 meisjes……

Zo blijkt uit het rapport ‘Hidden in Plain Sight’ van UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties met data uit 190 landen

1 op de 3 getrouwde adolescente meisjes tussen 15 en 19 jaar krijgt te maken met een emotioneel, fysiek of seksueel gewelddadige echtgenoot.

De Democratische Republiek Congo en Equatoriaal-Guinea scoren hier het slechtst: partnergeweld komt er voor in 70% van de gezinnen.

Jaarlijks worden bijna 100.000 kinderen en adolescenten onder de 20 jaar vermoord. Dat is 20% van alle moordslachtoffers wereldwijd.

In landen als Venezuela, El Salvador en Brazilië is moord zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij jongens tussen 10 en 19 jaar. Met 13.000 kinderen jaarlijks, heeft Nigeria het hoogste aantal ter wereld.

Ook lijfstraffen vormen nog steeds een probleem: 17% van de kinderen in de 58 onderzochte landen zijn het slachtoffer van zeer ernstige vormen van fysieke straffen. Ouders die hun kinderen slaan op de oren of het hoofd of die ze hard en meermaals slaan en door elkaar schudden.

Wereldwijd vindt 30% dat lijfstraffen noodzakelijk zijn om kinderen goed op te voeden. In Tsjaad, Egypte en Jemen krijgen meer dan 40% van de kinderen tussen 2 en 14 jaar regelmatig te maken met heftig fysiek geweld.

“Geweld tegen kinderen komt elke dag voor, ongeacht waar ter wereld”, zegt algemeen directeur van Unicef Anthony Lake. “Het schaadt het welzijn van kinderen, maar heeft ook gevolgen op grotere schaal. Het ondermijnt stabiliteit en vooruitgang van gemeenschappen en verscheurt maatschappijen. Maar geweld tegen kinderen is niet onoverkomelijk. We kunnen het wel degelijk uit de wereld helpen, alleen moeten we er in eerst onze ogen voor openen”, aldus Lake. “Het bewijs in dit rapport dwingt ons om te reageren, voor het welzijn van kinderen overal ter wereld en ook voor de gezondheid van gemeenschappen wereldwijd.”

UNICEF stelt o.a. voor om kinderen levensvaardigheden aan te leren en te werken aan mentaliteitswijzigingen die kunnen bijdragen tot inperking van geweld tegen kinderen. Voorts wil de kinderrechtenorganisatie hulp aan de ouders geven, juridische, criminele en sociale instellingen en diensten versterken en aantonen welk menselijk leed geweld veroorzaakt en welke socio-economische kost dit met zich meebrengt. “Al deze zaken zijn nodig om een echte gedrags- en normverandering te creëren.”

De auteurs van de studie wijzen erop dat de gegevens in het onderzoek een weergave zijn van vrijwillige getuigenissen en dus slechts een tipje van de ijsberg laten zien.

Lees ook:UNICEF bepleit wereldwijd verbod op huwelijken onder de 18 jaar
Lees ook:Er sterven meer vrouwen door huiselijk geweld dan door oorlogen
Lees ook:Vandaag: Zero Tolerance voor wijdverbreide vrouwen-besnijdenissen
Lees ook:Aantal vaginaal verminkte vrouwen veel groter dan gedacht
Lees ook:#DearDaddy: het begint met cyberpesten, het eindigt in partnermoord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>